Vijesti BiH

VRIJEME:U narednom periodu obilne padavine, lokalno jače grmljavinsko nevrijeme

2 Minute čitanja
KISA

Oblaci vezani za nadolazeću promjenu vremena već počinju da pristižu. Sutra(15.09.) će ih biti sve više iznad citave zemlje, a lokalno se ocekuju i padavine u poslijepodnevnim i vecernjim satima. Padavine uglavnom u manjim kolicinama osim podrucja koje zahvati grmljavinski pljusak ali to će sutra biti još uvijek rijetka pojava. Toplo vrijeme uz umjeren do pojacan jugo kao pretača osjetnog zahlađenja.

ciklona
Pogled na ciklonu koja nam se približava sa zapada

Formiranjem ciklone i pristizanjem sve nestabilnijeg vazduha sa zapada u petak(16.09.) već znatno nestabilnije vremenske prilike. Očekuje nas pretezno oblacno i nestabilno vrijeme uz povremeno kisu i pljuskove sa grmljavinom u većini krajeva. Najvise padavina orografski u planinskim krajevima Hercegovine i jugozapadne Bosne, ali će ih lokalno u obilnijim kolicinama biti i drugdje. Zbog jačeg smicanja vjetrova toga dana i toplog vremena postoji rizik za pojavu jačeg nevremena praćeno obilnom kisom, ledom i grmljavinom. Rizik za pojavu nevremena najveći je na jugu i sjeveru zemlje.

cilona 1
Rizik za nastanak oluje tokom petka(16.09.)

Nakon relativno toplog ali nestabilnog petka, u subotu(17.09.) nas očekuje jaka hladna fronta. Hladna fronta tokom subote donosi kišu i pljuskove na podrucju citave zemlje, nerijetko obilne padavine uz osjetni pad temperatura vazduha. Osjetno zahlađenje zahvata najprije sjeverozapad zemlje a zatim brzo i ostale krajeve. U večernjim satima padom temperature, na višim planinama u Bosni kiša će prelaziti u susnjezicu i snijeg pa će nadmorske visine iznad 1500mnv dobiti prvi ovosezonski snijeg.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
snijeg septembar 2022
Temperature na 1500 mnv u noći na nedjelju

U nedelju(18.09.) nas ocekuje postepeno smirivanje vremena uz prestanak padavina i razvedravanje sa zapada. Uz sjeverna strujanja i prisutnu hladniju vazdusnu masu po visini, temperature ispod prosjeka za doba godine. Narocito na planinama gdje će dan dolikovati vise kasnoj jeseni.

dn temp nedjelja
Dnevne temperature u nedjelju

Sumirano pred nama je prava jesenja promjena vremena koja će donijeti padavine svim krajevima. Najprije tokom četvrtka i petka u obliku lokalnih pljuskova uz jos uvijek toplo vrijeme. U subotu osjetno zahlađenje uz jesenju kisu u čitavoj zemlji. Padom temperature visoke planine ocekuje prvi snijeg. Nedelja u znaku smirivanja vremena i razvedravanja ali uz niže temperature i svjezije vrijeme. Na slici u prilogu okvirna kolicina padavina do kraja sedmice. Najvise kise ocekuje Hercegovinu, zapad i sjeverozapad Bosne gdje su lokalno mogući i problemi sa bujicama…

vrijeme 2022

Vremenska prognoza za BiH/Pripremio:Marko Bogdanić

Vezane objave
Vijesti BiH

Na ovim graničnim prijelazima je danas pojačan promet vozila

1 Minute čitanja
Na graničnim prelazima Gp Maljevac Velika Kladuša i GP Bosanska Gradiška pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine….
Vijesti BiH

Haos na graničnom prelazu!

1 Minute čitanja
Zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javljaju iz BIHAMK-a….
Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja...

1 Minute čitanja
Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok…