Unsko-Sanski kanton

Vodovodna preduzeća u USK u sve težoj situaciji

1 Minute čitanja
vodovodi

Teška situacija u vodovodnim preduzećima uzrokovana poskupljenjem energenata i repromaterijala sa jedne i smanjenjem broja potrošača sa druge strane bila je povod press konferencije.

Direktori četiri preduzeća ukazali su na nekoliko činjenica kako bi ilustrirali ozbiljnost i eventualne posljedice trenutnog stanja.

Trenutno stanje u preduzećima čija je osnovna djelatnost vodosnabdijevanje je iznimno teško sa naznakama daljeg pogoršanja. Cijene usluga i vode ni izbliza ne mogu pratiti sve veća poskupljenja repromaterijala i energenata, a kap koja je prelila čašu predstavlja ogromno povećanje cijene električne energije. Sve su ovo bili razlozi organiziranja press konferencije direktora preduzeća iz Unskio-sanskog kantona.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na problem enormnog povećanja cijene električne energije, odnosno obavezu da mjesec dana unaprijed obavijeste Elektroprivredu i količini električne energije koju će kupiti ukazala je i Nada Repija, direktorica bosanskopetrovačkog preduzeća

Sličnim problemima suočeni su i u drugim preduzećima i, kako su istakli njihovi direktori, teško će se moći izboriti. Preduzeća u Bužimu i Ključu su u stečaju. Direktor preduzeća iz Sanskog Mosta Mensur Islamović kaže kako su čak objavili javni tender za nabavku električne energije na koji se Elektrodistribucija nije javila, dok se Esad Čović, direktor velikokladuškog preduzeća osvrnuo na posljedice loše demografske slike.

Samo u Bihaću se ne vrti 6000 vodomjera, a u Velikoj Kladuši od 3.700 do 4.200. U Bosanskom Petrovcu oko 85 posto korisnika plaća račune za vodu, ali vodomjerni satovi se ni tamo ne vrte kao prije nekoliko godina kada je stanovnika bilo mnogo više. I u Sanskom Mostu je slična situacija, a dva vodovodna preduzeća, bužimsko i ono u Ključu su u stečaju, navedeno je tokom press konferencije.

Kako su istakli direktori preduzeća iz Bihaća, Bosanskog Petrovca, Sanskog Mosta i Velike Kladuše, upitno je dokad će moći poslovati u ovakvim uvjetima. Apeli  upućeni ka višim nivoima ostali su bez odgovora, a lokalne zajednice očito neće moći same riješiti ove probleme i pomoći opstanak i rad  preduzeća u sektoru vodosnabdijevanja.

crt.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…