Svijet

Vodeći svjetski proizvođač bakra očekuje više cijene u 2022.

1 Minute čitanja
proizvodac bakra

naša stranka usk kandidati

Čileanska komisija za bakar (Cochilco) podigla je procjenu cijene bakra u ovoj godini za 11.4 posto zbog nestašice koju je izazvao rat u Ukrajini. Cochilco sada očekuje da će funta (pola kilograma) bakra ove godine stajati 4.4 dolara. Prognoza je podignuta zbog gospodarskih čimbenika “kojima dominiraju kontekst smanjenih zaliha na tržištima metala i rizik da globalna ponuda metala neće ispuniti očekivanja”, objasnio je Cochilco.

Iako je povećanje cijena dobro za Čile, najvećeg svjetskog proizvođača bakra, “povećanje (cijene) neće se u cijelosti odraziti na naplatu poreza jer rastu i cijene goriva, čelika, pomorskog prometa i opskrbe rudom”, rekla je novinarima u četvrtak ministrica rudarstva Marcela Hernando.

Cochilcov koordinator za rudarska tržišta Victor Garay rekao je da bi prognoza cijene bakra mogla biti ponovo podignuta u nadolazećim mjesecima ako rat u Ukrajini dovede do ograničenja opskrbe bakrom iz Rusije ili do povećanja cijena nafte i energije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Čileanski regulator podigao je i prognozu cijene bakra u idućoj godini za četiri posto, na 3.95 dolara po funti.

Procjenjuju da će Čile ove godine proizvesti 5.78 milijuna tona bakra, za 2.6 posto više nego u 2021. Prema Cochilcu, svjetsko tržište pročišćenog bakra ove će godine bilježiti manjak od 104.000 tona, što će smanjiti zalihe metala na burzi. U 2023. trebalo bi bilježiti višak od 329.000 tona.

Garay pad proizvodnje u nekim čileanskim rudnicima pripisuje problemima s vodom i manjim udjelom bakra u rudi. Dodao je i da su neki investicijski projekti odgođeni ili su imali poteškoća s radom, ali očekuje bolje rezultate u drugoj polovici godine.

Najavio je i oporavak poslovanja BHP-a u Escondidi, najvećem nalazištu bakra na svijetu, nakon pada aktivnosti od sredine 2020. godine.

Hina

Vezane objave
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…
Svijet

Putin je gotov!

3 Minute čitanja
Dok budete čitali ovaj članak, on će vjerojatno biti zastario, takva je brzina napredovanja ukrajinskih oružanih snaga. Posljednja 72 sata ratovanja u…
Svijet

Cijene nafte padaju zbog ograničenja u Kini povezanih s COVID-om i mogućih povećanja kamatnih stopa

1 Minute čitanja
Cijene nafte pale su u ponedjeljak, dok su izgledi za povećanje globalne potražnje za gorivom zasjenjeni ograničenjima zbog COVID-19 u Kini i…