Unsko-Sanski kanton

VIJEĆNICI GRADA BIHAĆA OSUDILI AGRESIJU U UKRAJINI

1 Minute čitanja
vijecnici bihac

Na današnjoj sjednici donesena je Deklaracija kojom je zauzet stav podrške narodu Ukrajine.

Na današnjoj 21. redovnoj sjednici Gradsko vijeće Bihać je na inicijativu vijećnica Šeherzada Delić (NS) i Silvana Behić (PoMAK) aklamacijom donijelo Deklaraciju kojom je zauzelo stav podrške republici Ukrajini. U Deklaraciji se navodi:  

– Gradsko vijeće Bihać osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Gradsko vijeće Bihać osuđuje nasilje koje se trenutno dešava u Ukrajini nad ukrajinskim nevinim stanovništvom.

– Gradsko vijeće Bihać podržava ukrajinski narod u borbi za odbranu, očuvanje nezavisnosti i slobodu svoje suverene domovine.

– Gradsko vijeće Bihać traži od gradonačelnika da Grad Bihać kao središte Bosanske krajine, odnosno Unsko-sanskog kantona, zajedno sa drugim jedinicama lokalne samouprave iz Federacije BiH, realizuje finansijsku podršku u vidu donacije prema državi Ukrajini.

Naime, sve evropske države i mnoge zemlje svijeta u komunikaciji sa diplomatskim misijama Ukrajine širom svijeta poduzimaju značajne korake u pružanju različitih vrsta pomoći Ukrajini. Međutim, Bosna i Hercegovina na državnom nivou vlasti, odnosno na nivou Vijeća ministara BiH vjerovatno neće biti u stanju postići konsenzus oko tog pitanja zbog stavova člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, odnosno stranke SNSD kojoj pripadaju. Vjerovatno, iz tog razloga diplomatska misija Ukrajine u BiH odlučila je da se obrati lokalnim zajednicama i Kantonima u BiH.

S tim u vezi, Gradsko vijeće podržalo je prijedlog gradonačelnika Fazlića da se sredstva lokalnih zajednica i Kantona koji su u mogućnosti donirati pomoć pokušaju sumirati na jedno mjesto i jedinstveno doznače za pomoć Ukrajini.

izvor:rtvusk

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…