Svijet

Valas: Britanija će u Poljskoj rasporediti raketni sistem

1 Minute čitanja
britanija

naša stranka usk kandidati

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Valas (Ben Wallace) kazao je danas da će ova zemlja u Poljskoj rasporediti odbrambeni raketni sistem Sky Sabre.

Njegov posjet Varšavi dolazi u trenutku kada NATO kreće o jačanje svog istočnog krila kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu.

– Namjeravamo u Poljskoj rasporediti protuzračni sistem srednjeg dometa Sky Sabre te oko 100 vojnika. Time pokazujemo da stojimo uz Poljsku, štitimo njen zračni prostor od bilo kakve buduće agresije od strane Rusije – kazao je Valas nakon sastanka s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Britanska vlada Sky Sabre opisuje kao najmoderniji protuzračni sistem koji objekt veličine teniske loptice može pogoditi čak i ako putuje brzinom zvuka.

Prema opisu britanske vojske, taj se sistem sastoji od tri komponente: 3D radara za nadzor, ispaljivača raketa i uređaja za upravljanje.

Sky Sabre ispaljuje rakete teške 99 kilograma koje mogu letjeti brzinom do 3.700 kilometara na sat te će Poljskoj omogućiti da se odbrani od borbenih aviona, raketnih projektila i bombi.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…
Svijet

Putin je gotov!

3 Minute čitanja
Dok budete čitali ovaj članak, on će vjerojatno biti zastario, takva je brzina napredovanja ukrajinskih oružanih snaga. Posljednja 72 sata ratovanja u…
Svijet

Cijene nafte padaju zbog ograničenja u Kini povezanih s COVID-om i mogućih povećanja kamatnih stopa

1 Minute čitanja
Cijene nafte pale su u ponedjeljak, dok su izgledi za povećanje globalne potražnje za gorivom zasjenjeni ograničenjima zbog COVID-19 u Kini i…