Svijet

Valas: Britanija će u Poljskoj rasporediti raketni sistem

1 Minute čitanja
britanija

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Valas (Ben Wallace) kazao je danas da će ova zemlja u Poljskoj rasporediti odbrambeni raketni sistem Sky Sabre.

Njegov posjet Varšavi dolazi u trenutku kada NATO kreće o jačanje svog istočnog krila kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu.

– Namjeravamo u Poljskoj rasporediti protuzračni sistem srednjeg dometa Sky Sabre te oko 100 vojnika. Time pokazujemo da stojimo uz Poljsku, štitimo njen zračni prostor od bilo kakve buduće agresije od strane Rusije – kazao je Valas nakon sastanka s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Britanska vlada Sky Sabre opisuje kao najmoderniji protuzračni sistem koji objekt veličine teniske loptice može pogoditi čak i ako putuje brzinom zvuka.

Prema opisu britanske vojske, taj se sistem sastoji od tri komponente: 3D radara za nadzor, ispaljivača raketa i uređaja za upravljanje.

Sky Sabre ispaljuje rakete teške 99 kilograma koje mogu letjeti brzinom do 3.700 kilometara na sat te će Poljskoj omogućiti da se odbrani od borbenih aviona, raketnih projektila i bombi.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…