Svijet

Valas: Britanija će u Poljskoj rasporediti raketni sistem

1 Minute čitanja
britanija

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Valas (Ben Wallace) kazao je danas da će ova zemlja u Poljskoj rasporediti odbrambeni raketni sistem Sky Sabre.

Njegov posjet Varšavi dolazi u trenutku kada NATO kreće o jačanje svog istočnog krila kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu.

– Namjeravamo u Poljskoj rasporediti protuzračni sistem srednjeg dometa Sky Sabre te oko 100 vojnika. Time pokazujemo da stojimo uz Poljsku, štitimo njen zračni prostor od bilo kakve buduće agresije od strane Rusije – kazao je Valas nakon sastanka s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Britanska vlada Sky Sabre opisuje kao najmoderniji protuzračni sistem koji objekt veličine teniske loptice može pogoditi čak i ako putuje brzinom zvuka.

Prema opisu britanske vojske, taj se sistem sastoji od tri komponente: 3D radara za nadzor, ispaljivača raketa i uređaja za upravljanje.

Sky Sabre ispaljuje rakete teške 99 kilograma koje mogu letjeti brzinom do 3.700 kilometara na sat te će Poljskoj omogućiti da se odbrani od borbenih aviona, raketnih projektila i bombi.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….