Vijesti BiH

Usvajanje zakona vrlo brzo: Kada će prvi Centar za autizam u BiH biti dostupan štićenicima?

2 Minute čitanja
centar za autizam

naša stranka usk kandidati

Prijedlog zakona o Centru za autizam Tuzlanskog kantona (TK) već za desetak dana bi se mogao naći na dnevnom redu Vlade TK, što je posljednji u nizu koraka u formiranju prve ustanove ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini.

Gradnja Centra za autizam u tuzlanskom naselju Bukinje je okončana, a nakon usvajanja zakona i u Skupštini TK, slijedi izbor privremenog Upravnog odbora i vršioca dužnosti direktora, a direktor ima obavezu da utvrdi unutrašnju organizaciju i sistematizaciju.

– Privremena upravljačka tijela trebaju početi prijem radnika po sistematizaciji Centra, koja je propisana zakonom, a uporedo s tim i proces nabavke potrebne opreme. Ukoliko u toku aprila budemo imali usvojen zakon, možda bi krajem jula mogli uvesti prve štićenike u centar – kaže Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Proces formiranja prvog Centra za autizam u BiH, duže od deset godina, vodilo je Udruženje roditelja djece – osoba sa autizmom (URDOSA) Tuzla, na čijem je čelu za sve to vrijeme bio Meho Sadiković, koji je prošle godine preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Na čelu URDOSA sada je njegova kćerka Emina Altumbabić, koja kaže da u udruženju očekuju da će proces imenovanja upravljačkih tijela biti obavljen brzo.

– Plan je da se uvodi djelatnost po djelatnost, a da prvi štićenici budu odrasli, jer oni nemaju nikakvu javnu uslugu. Oni koji su završili školovanje su kod kuće, izolirani i socijalno isključeni. Nakon toga trebao bi uslijediti prijem djece predškolskog uzrasta, a mi ćemo insistirati da tretman bude potpuno besplatan. U konačnici cilj je da se u Centar uvedu i školska djeca – kaže Emina Altumbabić.

Djelatnosti centra, prema zakonu, bit će rano otkrivanje autizma kod djece, individualni i grupni logopedski i defektološki tretman djece i osoba s poremećajima iz autističnog spektra, izrada individulanog plana i prognoza, psiho-socijalna podrška, edukacija roditelja, djece i osoba s poremećajima iz autističnog spektra. Dakle, predviđeno je da Centar ima predškolski, osnovni i srednji odgoj i obrazovanje, kao i obrazovanje odraslih iz autističnog spektra.

 Naš konačni cilj je da Centar za autizam obuhvati kompletnu populaciju, dakle od ranog otkrivanja pa do kraja života. O rokovima za to nije zahvalno govoriti, jer je to veoma specifičan i mukotrpan posao, a sigurno je da će u radu biti potrebna podrška svih nivoa vlasti – zaključuje Emina Altumbabić.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila. Ni ovoga puta taj datum neće biti dočekan u otvorenom Centru za autizam, ali bi ova mogla biti zadnja takva godina.

faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…
Vijesti BiH

Da li će kompromitovana Diana Kajmaković biti suspendovana i udaljena iz Tužilaštva BiH?

3 Minute čitanja
Nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković spominjana u Sky aplikaciji, a zatim prebačena u drugi odjel Tužilaštva BiH, danas su uslijedile…
Vijesti BiH

Upitan izvoz voća iz BiH u Rusiju, milionske gubitke zbrajaju voćari i prevoznici

2 Minute čitanja
Voće, prije svega jabuke, čija je berba počela, trenutno stoji u hladnjačama i čeka izvoz u Rusiju, u koju trenutno više od…