Vijesti BiHDijaspora

Uspostavljeno Slovensko udruženje privrednika u Bosni i Hercegovini

2 Minute čitanja
slovensko udruzenje

Osnovano je Slovensko udruženje privrednika u Bosni i Hercegovini, čije suosnivače čine NLB Banka d.d., Sarajevo, Triglav osiguranje d.d., Sarajevo, Triglav osiguranje a.d., Banja Luka, Petrol BH Oil Company d.o.o., Sarajevo i MIBO komunikacije d.o.o., Sarajevo.
Primarni cilj udruženja je unaprijeđenje privrednih odnosa i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, uz napore za integraciju i razvoj privrede BiH u regionalnom i opštem smislu, iznalaženje potencijalnih rješenja za probleme nastale na poslovnoj saradnji između članova Udruženja te unaprijeđenje poslovne saradnje između članova sa poslovnim subjektima i asocijacijama u BiH i Sloveniji.

,,Izuzetno mi je drago što mogu najaviti nove aktivnosti udruženja na području cijele BiH, čiji je najvažniji cilj poboljšanje i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije. Radujem se realizaciji uspješnih projekata koji su pred nama, a ponosno najavljujem i prvu zvaničnu prezentaciju udruženja na jesen, kada ćemo se predstaviti javnosti na prigodnoj ceremoniji uz podršku Ambasade Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini’‘, izjavio je gospodin Jure Peljhan, predsjednik Udruženja.
Udruženje djeluje i na području ostvarivanja zajedničkih poslovnih interesa i razvoja investicionih mogućnosti kompanija u BiH i Republici Sloveniji, kao i na dodatnoj podršci za organizaciju stručnih predavanja, seminara i savjetovanja iz oblasti tržišne ekonomije i komplementarnih disciplina.

,,Povodom mog prvog susreta sa slovenskim privrednicima u augustu 2021. godine na početku mog mandata u Bosni i Hercegovini izrazio sam želju, da se ponovo oformi udruženje. Privredna saradnja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine je značajna. U 2021. godini je trgovinska razmjena iznosila 1.55 milijardi EUR, odnosno više od 3 milijarde KM. Svjesni smo potencijala za dodatni rast, ali istovremeno smo svjesni, da je nužno unaprijediti saradnju između svih subjekata koji su već prisutni u BiH. Izuzetno mi je drago, da Slovensko udruženje privrednika ponovo postoji i otvara svoja vrata za sve privrednike i investitore. BiH se nalazi na raskrsnici svog puta prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, koja primarno zavisi od sprovođenja reformi i cjelokupnog napretka BiH. Slovenija snažno i glasno podržava kandidaturu Bosne i Hercegovine i također na raspolaganje stavlja svoja iskustva. Značajnu misiju o ovom kontekstu imaće i Slovensko udruženje privrednika. Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini i dalje će davati punu podršku i nastaviti saradnju sa novim udruženjem”, kazao je Damijan Sedar, ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Članovi udruženja mogu postati privredna pravna lica, njihovi predstavnici u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji, te fizička lica koja prihvataju program i ciljeve udruženja. Najavljeni su i prigodni događaji na cijeloj teritoriji BiH koji će promovirati rad i ciljeve udruženja.

poslovnenovine

Vezane objave
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…