Unsko-Sanski kanton

USK:Inspekcija na djelu;kazne za 12 trgovaca

1 Minute čitanja
inspekcija trgovina

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona (USK) je u periodu od 1. do 12. marta vršila pojačani nadzor nad primjenom Zakona o kontroli cijena, odnosno Odluke Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.
“Izvršen je pojačani inspekcijski nadzor kod gospodarskih društava, odnosno pravnih i tjelesnih osoba koje obavljaju trgovinu na veliko i malo na području USK.

Realizirano je 40 inspekcijskih nadzora, prilikom kojih je utvrđeno da se 12 subjekata nadzora nije pridržavalo navedenih mjera. Tom prilikom su izdana ukupno 24 prekršajna naloga, s financijskim efektom od 21.750 KM”, izjavila je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK Dženita Duraković.

Inspektori su u ovom prilikom kontrolirali i skladišta kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine robe za kojom je porasla potražnja, plasirane u maloprodaji. Inspekcijskim nadzorima utvrđeno je i kako do poskupljenja cijena osnovnih životnih namirnica nije došlo zbog povećanja marži, nego da je to prvenstveno diktirano nabavnim cijenama iz vanjskog tržišta. “Većina gospodarskih subjekata orijentirana je prema uvozu, s obzirom na to da domaća proizvodnja u ovom trenutku ne može pratiti i zadovoljiti potražnju u našoj zemlji.
Prateći izvještaje Federalnog ministarstva trgovine, predviđanja su kako će cijene osnovnih životnih namirnica nastaviti trend rasta u ovoj godini”, navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

bljesak

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…