Unsko-Sanski kanton

USK:Inspekcija na djelu;kazne za 12 trgovaca

1 Minute čitanja
inspekcija trgovina

naša stranka usk kandidati

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona (USK) je u periodu od 1. do 12. marta vršila pojačani nadzor nad primjenom Zakona o kontroli cijena, odnosno Odluke Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.
“Izvršen je pojačani inspekcijski nadzor kod gospodarskih društava, odnosno pravnih i tjelesnih osoba koje obavljaju trgovinu na veliko i malo na području USK.

Realizirano je 40 inspekcijskih nadzora, prilikom kojih je utvrđeno da se 12 subjekata nadzora nije pridržavalo navedenih mjera. Tom prilikom su izdana ukupno 24 prekršajna naloga, s financijskim efektom od 21.750 KM”, izjavila je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK Dženita Duraković.

Inspektori su u ovom prilikom kontrolirali i skladišta kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine robe za kojom je porasla potražnja, plasirane u maloprodaji. Inspekcijskim nadzorima utvrđeno je i kako do poskupljenja cijena osnovnih životnih namirnica nije došlo zbog povećanja marži, nego da je to prvenstveno diktirano nabavnim cijenama iz vanjskog tržišta. “Većina gospodarskih subjekata orijentirana je prema uvozu, s obzirom na to da domaća proizvodnja u ovom trenutku ne može pratiti i zadovoljiti potražnju u našoj zemlji.
Prateći izvještaje Federalnog ministarstva trgovine, predviđanja su kako će cijene osnovnih životnih namirnica nastaviti trend rasta u ovoj godini”, navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

bljesak

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

POMAK večeras u Cazinu - panel diskusija, predstavljanje Izbornog programa, vizija i planova

1 Minute čitanja
Vidimo se večeras u 19h u Centru za kulturu u Cazinu! Očekuje nas panel diskusija, predstavljanje Izbornog programa, vizija i planova, kao…
Unsko-Sanski kanton

Ljevica u USK spala na jedno slovo?

3 Minute čitanja
Glasači ljevice u Unsko-sanskom kantonu pred ove izbore su u izuzetno nezavidnoj situaciji. Poučeni prevarama i izdajama od ranije, šta god da…
Unsko-Sanski kanton

TRIBINA NAŠE STRANKE: BORBA PROTIV KORUPCIJE MORA BITI PRIORITET KOD BUDUĆE VLASTI

1 Minute čitanja
Večeras je u Velikoj Kladuši održana tribina Naše stranke na kojoj su predstavljeni kandidati stranke sa područja USK za predstojeće izbore. Prisutnima…