Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
obilne padavine kiša

Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023..

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je danas dopis svim načelnicima i gradonačelnicima u kojem se traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obilnih padavina Republičkog hidrometerološkog zavoda.

“Potrebno je preduzeti i obaviti sve preventivne preporuke i radnje, prema uputstvima Republičke uprave civilne zaštite, kako bi se moglo postupati prema planu odbrane od poplava”, navodi se u dopisu predsjednika Vlade RS-a.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Također, dodao je on, potrebno je da se prati i reaguje u skladu sa upozorenjima Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Republička uprava civilne zaštite najavila je da se od sutra do 20. januara očekuju obilne padavine uz jak do olujni jugo i upozorila na mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka, pojavu klizišta i značajan porast velikih rijeka.

Prenosimo bilten Republičkog hidrometeorološkog zavoda

Od ponedjeljka 16.01. do petka 20.01. očekuju se vrlo obilne oborine uz jako do olujno jugo. Zbog relativno toplog vremena uglavnom će padati kiša, a snijeg samo u višem gorju te ponegdje i u nižim predjelima na zapadu. Najviše oborina očekuje se u utorak i srijedu. Najviše padavina očekuje se u Hercegovini, ponegdje i preko 250 mm kiše, Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 mm i na zapadu od 60 do 120 mm. U Crnoj Gori očekuju se vrlo obilne padavine, ponegdje i preko 400-500 mm.

Puhat će umjeren do jak, u višim predjelima i u Hercegovini olujno jugo u utorak s udarima vjetra i preko 100-120 km/h.
Uz zahlađenje, kiša će u četvrtak i u petak krajem dana prijeći u snijeg uz stvaranje i naglo povećanje snježnog pokrivača.

Ova količina oborina uzrokovat će izlijevanje bujičnih potoka, pojavu klizišta i značajnije poraste velikih rijeka. Posebno zabrinjava količina oborina koja se očekuje u Crnoj Gori, a koja može uzrokovati ekstreman porast vodostaja rijeka u Drini.

NAPOMENA: Svi modeli predviđanja daju obilne oborine s manjim varijacijama u oborinama. S obzirom da je do pojave obilnijih oborina ostalo još nekoliko dana, postoji mogućnost da će doći do korekcije količine oborine kao i vremena pojave zahlađenja i snježnih oborina. U narednim danima redovito ćemo dostavljati izvanredne biltene s novim informacijama.

Trodnevna prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH

vremenska prognoza od 16.01 - 18-01. 2023

U ponedjeljak, 16.01.2023., pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C.

U utorak, 17.01.2023., oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planina će padati snijeg. Obilnije padavine na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, lokalno je moguće i u centralnim područjima. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U drugom dijelu dana povremeno se očekuju i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C.

U srijedu, 18.01.2023., pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Češće padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C.

U četvrtak, 19.01.2023., oblačno vrijeme sa kišom, na planinama će padati snijeg. Jakog juga može biti još prije podne. U drugom dijelu dana se očekuje slabljenje vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7°C, na jugu zemlje do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C.

Hrvatska sutra, 16.01.2023.

Promjenljivo do pretežno oblačno mjestimice s obilnom kišom, na Jadranu grmljavinom, a u Gorskome kotaru i snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača. Susnježica i snijeg lokalno u prvom dijelu dana i u nizinama središnje Hrvatske. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a popodne će opet okrenuti na jugozapadni. Na moru će puhati jak uglavnom južni i jugozapadni vjetar, u Dalmaciji prolazno i sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka od 1 do 5, na moru između 8 i 11 °C. Najviša uglavnom od 4 do 8, a na Jadranu od 10 do 14 °C.

hrvatska 06.01.2023
Vezane objave
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…