Vijesti BiH

Ukupno povećanje penzija je 10,80 posto, vanredno je u julu sa junskim penzijama

2 Minute čitanja
mustafa trakic penzije

Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine upoznala penzionersku populaciju da će im se aprilske penzije povećati za 7,3 posto te da vanredno povećanje od 3,5 posto ide za dva mjeseca, javile su se određene nedoumice kod penzionera. Najprije nije mali broj njih koji se upitao kako je Federalna vlada mogla objaviti da je ukupno povećanje 11 posto, kada je ono 10,80. 

Također im je nejasno da li će vanredno povećanje dobiti u junu ili u julu…

– Nije povećanje 11 posto, već 10,80. U ponedjeljak u Zenici imamo Izvještajno-izbornu skupštinu na kojoj bi trebalo da budu Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, i predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić pa ćemo ih pitati o tih 11 posto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ne znam kako će ih objasniti jer 7,3 plus 3,5 jednako je 10,80. Penzionerima je veliko tih 0,2 posto na penzije – govori nam Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona, a koji je i član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Kaže kako se prvobitna obećanja Vlade FBiH i konačno doneseni procenti znatno razlikuju.

– Zato nismo zadovoljni, već smo razočarani, ogorčeni i zatečeni. Bilo je najprije rečeno da će se kod redovnog usklađivanja 15. aprila penzije povećati za 8,6 posto, pa je bilo 8,4, onda se došlo do 8,1, a na kraju ispade 7,3 posto. Dobro su “osunetili” te procente. Ukupno sa vanrednim povećanjem nije ni 11 posto – govori Trakić.

On je ipak pojasnio kada će penzioneri i na koji način dobiti redovno povećanje, a kada vanredno.

– Uvećane aprilske penzije za 7,3 posto penzioneri će dobiti 5. maja. Pored toga, retroaktivno će im se isplatiti i razlika od 7,3 posto za mjesece januar, februar i mart – kaže Trakić.

Primjera radi, minimalna penzija koja je sada 382,18 KM bit će povećana za 27,88, a što je 410 KM. Nosilac minimalne penzije će po 27,88 KM dobiti i za januar, februar i mart.

– E sada, penzioner čija će minimalna penzija sa povećanjem od 7,3 posto iznositi 410 KM, u julu će junsku penziju dobiti uvećanu za 14,35 KM, pa će njegova penzija biti 424,35 KM.

Ovo je model na osnovu kojeg i ostali penzioneri sebi mogu izračunati za koliko novca će im redovno biti povećane penzije, a na taj iznos dodati još 3,5 posto koji će dobiti u julu – kazao je Trakić.

Faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…
Vijesti BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA POLICAJCA GRANIČNE POLICIJE BiH

1 Minute čitanja
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ajdina Mujkića, rođenog 1999. godine u…