Regija

Ukrajinci umjesto na ‘Yarun’, letjelicu poslali na ‘Jarun’ ?

1 Minute čitanja
JARUN

Zagrepčane je u četvrtak iza 23 sata uznemirila eksplozija. Na Jarun se srušila, kako stvari stoje, bespilotna letjelica. Kako je rekao stručnjak za vojnu avijaciju, najvjerojatnije se radi o ukrajinskoj bespilotnoj letjelici Tu-141.

Na ostacima letjelice vidjela se crvena petokraka i ćirilični natpis. Stručnjak je objasnio da je to bespilotna letjelica iz sovjetske ere koju su Ukrajinci upogonili nakon 2014. godine i jedini je koriste u svijetu.
Protiv Rusa je koriste za snimanje i kao mamac. To je, kako je objasnio, više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica, lansira se iz prikolice, a rute se unaprijed odredi.
Ne nosi oružje, koristi se za snimanje i prikupljanje podataka, a slijeće pomoću padobrana. Na mjestu pada zagrebačka policija pronašla je dva padobrana. Kako je ukrajinska bespilotna letjelica iz sovjetske ere završila na Jarunu?
Postoji jedna poprilično nevjerojatna teorija. Kako je objasnio stručnjak, to je letjelica koja ima unaprijed zadanu rutu. I sad ide onaj zanimljivi dio. U Ukrajini postoji mjesto Yarun, nalazi se u žitomirskoj oblasti, između Kijeva i Lavova.
Nije nemoguće da su je Ukrajinci programirali za snimanje i da je došli do pogreške Yarun – Jarun pa je bespilotna letjelica, umjesto ukrajinskog Yaruna, snimala najpoznatije zagrebačko jezero.
I dalje ostaje poprilično veliki upitnik kako je moguće da krstareća raketa, koja leti na šest kilometara brzinom do 900 km/h prođe sve NATO radare i protuzračne obrane i padne ravno na Zagreb, pišu 24sata.hr.

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.Od ukupno 86.032…