Svijet

Ukrajina leži na jednom od najvećih europskih nalazišta ‘nezamjenjivog‘ metala

1 Minute čitanja
vojnici donjeska

Kad su tijekom konferencije “Mines and Technology” u Londonu u studenom 2019. godine ukrajinski geolozi izvijestili o novom velikom nalazištu litija na istoku Ukrajine, to je izazvalo velik interes među proizvođačima baterija za električne automobile.

Litij-ionske baterije, koje pokreću većinu električnih vozila, oslanjaju se na sirovine poput litija, kobalta i elemenata iz skupine rijetke zemlje.

Prema preliminarnim procjenama ukrajinskih znanstvenika, zemlja raspolaže s oko 500.000 tona litija, što su vrlo respektabilne zalihe metala čije se ukupne rezerve na Zemlji procjenjuju na oko 53 milijuna tona.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najveća su nalazišta litija u Argentini, Boliviji i Čileu (27,2 milijuna tona), Kini (7 milijuna tona) i Australiji (5 milijuna tona).

Ruska invazija dogodila se u trenutku kad se Ukrajina pokušavala pozicionirati kao važan igrač u tranziciji prema čistoj energiji, što je velik korak za zemlju koja je dugo gradila svoje gospodarstvo na ugljenu, željezu, titanu i drugim naslijeđenim industrijama iz sovjetskog vremena.

Kako piše New York Times, ukrajinski potencijal za proizvodnju litija počeo je privlačiti globalnu pozornost. Stoga je Ukrajina prošle godine raspisala međunarodni natječaj za koncesije na nalazišta litija.

U novembru 2021. godine, australska firmaEuropean Lithium objavila je da je u procesu osiguravanja prava za istraživanje na dva obećavajuća nalazišta litija: u regiji Donjeck na istoku Ukrajine te Kirovogradu u središtu zemlje.

– Jako sam uzbuđen zbog prilike da steknemo dva ukrajinska nalazišta litija i kombiniramo ih s našim uznapredovalim projektom rudarenja litija u Wolfsbergu u Austriji – rekao je tada Tony Sage, jedan od čelnih ljudi kompanije European Lithium, čiji je cilj postati najveći europski dobavljač litija.

jutarnji.hr

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….