Vijesti BiH

Ugostitelji u BiH u problemima, ostaju bez konobara i kuhara

2 Minute čitanja
konobar

Ugostiteljski radnici u regionu pripremaju se za predstojeću ljetnu turističku sezonu, a posljednjih dana vlasnici hotela, motela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata u Bosni i Hercegovini imaju problema sa nedostatkom radne snage koja odlazi na Jadran.

Naime, Hrvatska i Crna Gora manjak radnika u sezoni rješavaju uvozom iz BiH. Najviše trpe gradovi na granici, a najteže je u Trebinju, gdje bi čak 1.800 stanovnika od ukupno 30.000 trebalo da ode na privremeni rad u Dubrovnik.

– To je dugogodišnji problem i mi imamo dnevnu migraciju radnika. Mnogi konobari, spremačice, pomoćni radnici u kuhinji u sezoni rade u Dubrovniku, a potom se vraćaju u Trebinje svaki dan. Jednostavno, ugostitelji ne mogu ni približno platiti radnike kao u Dubrovniku. Sezoncima je odlično jer primaju dobre plaće u Dubrovniku, a troše u Trebinju, gdje je sve jeftinije – kaže za Faktor jedan od vlasnika restorana u Trebinju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, ističe da je to dugogodišnji problem koji je sada malo izraženiji.

– Sa ovim se srećem već 40 godina. U sezoni radnici uvijek odlaze prema Jadranu. Sada je čak i Hercegovina interesantna. Svako ima pravo da ide i da bira bolje. To je njegova privatna stvar. Postavljam pitanje šta smo učinili mi kao vlasnici da ih zadržimo u sezoni. Ne možemo osuđivati nekog što ide gdje mu je bolje. Ove cijene koje nude u Hrvatskoj su stvarno loše. Za sobaricu 685 eura i za kuhara 800 eura. To imaju i u Bosni. Tamo rade 24 sata i gdje je tu odvojenost od porodice – konstatuje za Faktor Amir Hadžić.

Hamid Hadžić već godinama slovi kao jedan od naših najboljih kuhara. U bogatoj karijeri kuhao je za Billa Clintona, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Juana Antonia Samarancha, Recepa Tayyipa Erdogana… Kako kaže, BiH ima veliki problem nedostatka kvalitetnih kuhara koji je sve veći.

– Ostalo nam je još malo stručnog kadra. Imamo i nedostatak edukacija. Buduće generacije kuhara nemaju gdje naučiti, ali ni od koga da to urade. Škole nemaju kabinete i one su najmanje krive za ovu situaciju. Dijete sa 15 godina pošaljemo u restoran da nauči 10 jela, a umjesto toga daju mu da pere lonce i šerpe. Djeca u startu zamrze zanat i od 60 učenika 35 nikad više ne uđe u kuhinju poslije školovanja. Naravno da se i plaće trebaju povećati u BiH, ali se i stalno mora učiti. To je dug proces. Imam 57 godina i još učim zanat. Većina naših kuhara nisu sazreli za Jadran, ali plaće od 2.000 eura su primamljive. Naši kuhari idu u Hrvatsku za 2.000 eura, a njihovi u Irsku i širom Evrope za 5.000 eura. To je zakon ponude i potražnje – kaže Hadžić koji je šef kuhinje u hotelu Hills na Ilidži.

Vezane objave
Vijesti BiH

Luksuzna hrana za odabrane: Uvoz mesa u BiH osam puta veći od izvoza

3 Minute čitanja
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u prvih osam mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je crvenog mesa u vrijednosti 262…
Vijesti BiH

Kako to da danima brojimo glasove 1,6 miliona birača?

2 Minute čitanja
Opet se pokazalo da je izborni proces u Bosni i Hercegovini izuzetno loš. Jedan od jasnih pokazatelja da je to tako jeste…
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…