Vijesti BiH

Učenici s Balkana mogu besplatno upisati srednje škole u Turskoj

2 Minute čitanja
ucenici u Turskoj

Učenici iz šest balkanskih zemalja po završetku osnovne škole od ove godine mogu besplatno i uz osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti pohađati međunarodne srednje stručne i tehničke škole u Republici Turskoj.

Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma Turske te Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB) u junu ove godine su potpisali protokol kojim je učenicima sa Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Turskoj.

Program je kreiran za učenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Oko 60 učenika iz ovih država će moći u šest turskih gradova upisati sedam srednjih škola. To su međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dvije škole u Istanbulu.

Radi se o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikesir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Besiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ove srednje škole u Turskoj mogu upisati svi učenici koji su završili osnovne škole u ovih šest balkanskih državaa. Tu priliku imaju učenici koji su rođeni poslije 1. januara 2006. godine i koji nisu državljani Turske i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

– Nastavljamo sa zajedničkim naporima da osiguramo kvalitetno obrazovanje – rekao je nakon potpisivanja protokola u junu ove godine ministar obrazovanja Turske Mahmut Ozer.

Kako je kazao, sada djeca i mladi iz zemalja koje su u njihovom srcu mogu doći u ove škole i dobiti stručno obrazovanje, a istovremeno će dati veoma važan doprinos Turskoj u javnoj diplomatiji na duge staze.

– Važan je i dosadašnji uspjeh učenika i preferiramo da to budu učenici koji su osnovnu školu završili sa najmanje 70 poena u sistemu ocjenjivanja na sto bodova. Također, ovo se odnosi na učenike koji su osnovnu školu završili prije ne više od dvije godine – ranije je izjavio savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Faruk Berat Akcesme.

Prijave će trajati od 12. do 19. septembra. Pismeni dio ispita će biti održan 22. septembra, a usmeni od 22. do 23. Rezultati će biti objavljeni 24. septembra, a početak školovanja je od 17. oktobra.

Zainteresirani sva dodatna pitanja mogu poslati na mail: info@turkiyeburslari.gov.tr ili se obratiti Uredu savjetnika za obrazovanje u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Anadolija

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…