Regija

U Zagrebu se srušio Ukrajinski dron Tu-141 – služi za skupljanje obavještajnih podataka i snimanje

1 Minute čitanja
tu 141

Pogledajte zašto je sličniji krstarećoj raketi nego bespilotnoj letjelici.

Navodno je objekt koji se srušio u Zagrebu u četvrtak navečer ukrajinski izviđački dron.

Stručnjak za vojnu avijaciju Tyler Rogoway napisao je za The Drive da vjeruje da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Prilično fascinantan komad iz sovjetske ere. No, Ukrajinci su je unaprijedili tijekom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka i snimanje”, naveo je.

YouTube video

Domet Tu-141 ima domet od oko 650 milja, a dizajniran je za obavljanje  izviđačke misije na dubini od nekoliko stotina kilometara od linija fronte transzvučnim brzinama. Na sebi može nositi niz korisnih tereta, uključujući filmske kamere, infracrvene uređaje za snimanje, EO snimače i radare za snimanje, navodi se na stranici Military history.

Dron je bio u sovjetskoj službi od 1979. do 1989., uglavnom na zapadnim granicama Sovjetskog Saveza. Od općih karakteristika duljine je 14,33 metra s rasponom krila od 3,88 metra i visine od 2,44 metra.

izvor:dnevnik.hr

Vezane objave
Regija

Pokušao u Hrvatsku unijeti 333.000 KM, kažnjen sa 42.000 eura

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Stara Gradiška 4. srpnja 2024. ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj nezakonitog unosa gotovine u iznosu od 333.000 BAM….
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…