Dijaspora

U Švedskoj danas parlamentarni izbori

1 Minute čitanja
IZBORI SVEDSKA

U Švedskoj su danas parlamentarni izbori, a ankete pokazuju da će Švedske demokrate, koje su osvojile 13 odsto 2018. godine, ovog puta dobiti oko 20 odsto glasova i postati druga po veličini stranka u parlamentu iza socijaldemokrata lijevog centra premijerke Magdalene Anderson.

Populistička antiimigraciona stranka Švedske demokrate, koja je u parlament Švedske prvi put ušla 2010. i od tada dobija sve više podrške, obećala je da će suzbiti nasilje bandi u toj zemlji, piše AP.

Popularnost stranke je porasla nakon većeg priliva migranata posljednjih godina, posebno 2015., te kako je rastao kriminal u getoizovanim naseljima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako navodi AP, populističku stranku su prije nekoliko decenija osnovali ekstremisti krajnje desnice, ali je posljednjih godina radila na promjeni imidža.

Dugi niz godina birači su to smatrali neprihvatljivim, a druge stranke su je izbjegavale, ali taj trend je počeo da se mijenja.

Premijerka Anderson (55), koja je prije godinu dana postala prva žena šef vlade u Švedskoj, i dalje ima veliku podršku naroda u toj zemlji.

Tokom njenog mandata Švedska je aplicirala za članstvo u NATO zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

BHRT

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…