Vijesti BiH

U Republici Srpskoj jeftinije gorivo

2 Minute čitanja
gorivo nafta benzin dizel 1

Cijene goriva na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj od danas nešto jeftinije. Cijene će se smanjivati i u narednim danima, u prosjeku 14 feninga po litru. Iako je pad cijena nafte na svjetskim burzama, prognoza za veće, značajnije pojeftinjenje još nema, navode iz Udruge naftaša Federacije BiH. 

YouTube video

I dok je na svjetskom tržištu cijena nafte u padu, na pumpama u našoj zemlji cijene su različite. I to u zavisnosti od entiteta. Na jednoj od benzinskih pumpi  u Sarajevu za litar dizela izdvojit  ćete 3,11 km, dok će te za litar benzina, u zavisnosti, 2,81 ili 2,91, a za plin 1.71 km. I, prema najavama, u narednom periodu ove cijene se neće  mijenjati. 
 
Kažu iz Udruženja naftaša u Federaciji BiH da je cijena na berzi jučer rasla za 10,5 feninga, a dobavljači iz okruženja su povećali cijene za 5,5 feninga, samo za polovinu, jer pretpostavke su da postoje količine goriva koje su nabavili ranije. Cijene na berzi jesu u blagom padu, ali dugoročne prognoze o smanjenju cijena, osim one dan za dan, je, tvrde, nemoguće davati. 
 
MILENKO BOŠKOVIĆ, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH 
 
Večeras kad se zatvori berza u 22 sata, mi možemo znati kako će samo biti sutra, ja vam to odgovorno tvrdim i niko ne može reći kakav će biti trend. Mi znamo trend za naredni dan, sve ostalo je pogađanje i neozbiljno. 
 
Samo nekoliko kilometara dalje, u Istočnom Sarajevu na  pojednim pumpama očekuju se niže cijene goriva danas ali i u narednim danima, tako da će litar goriva na pojedinim  pumpama biit jefitiniji za 14 feninga po litru. 
 
Primjera radi, cijena dizela će na nekim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj sa 3,18 spasti na 3,08, benzin sa 3,08 na 2,94, a plin sa 1,76 na 1,69 maraka. A sniženje stiže, kako navode naftaši iz Republike Srpske, iz razloga jer su uspjeli nabaviti robu po povoljnijim cijenama, nego u ranijem periodu. Ipak, garancije da će se trend pojeftinjenja nastaviti niko ne daje. 
 
MILOVAN BAJIĆ, direktor “Krajinapetrola”
 
Šta će dalje biti,  zaista je teško prognizirati zato što zavisi od niza i ekonomskih i neekonomskih faktora, druga stvar je da kod dobavljača naših velikih sad imamo različite cijene i sve zavisi od ulaznih cijena kako će se dalje kretati i maloprodajnih cijena. 

 
Šta nas još očekuje niko ne zna, ali zna se i da su ove cijene u talasu poskupljenja veliki udar na budžete građana. 

IGOR GAVRAN, ekonomski analitičar 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kada dođe do pada cijena nafte kao što to imamo proteklih dana na svjetskom tržištu, onda se odgađa pojeftinjenje ili ga uopšte nema, inspekcije obavljaju u određenoj mjeri svoj posao ali mislim nedovoljno, jer ova praksa već duže vremena isprpljuje i privredu i građane. 
 
Što nas iscrpljuje, vlasti su pokazale da ih ne zanima na primjeru razmatranja prijedloga o ukidanju akciza na gorivo. Tako možemo očekivati da se cijene na pumpama neće značajno mijenjati, ukoliko opet ne dođe do nekog novog, ekspresnog poskupljenja. 

bhrt

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…