Vijesti BiH

U ratu ubio 11 Bošnjaka, dobio 14 godina zatvora

1 Minute čitanja
sud beograd

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 14 godina zatvora bivšeg pripadnika Vojske RS-a Joju Plavanjca, zbog ubistva 11 bošnjačkih civila u Bosanskoj Krupi 3. avgusta 1992. godine, a Zdravka Narančića na pet godina zatvora jer mu je u tome pomogao, prenosi N1.

Ovom presudom djelimično su usvojene žalbe njihovih branilaca, pa je Plavanjcu kazna od 15 godina smanjena za godinu dana, a Narančiću sa sedam smanjena za dvije godine zatvora.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Stražar u zatvoru

Plavanjac je osuđen jer je 3. avgusta 1992. godine u oformljenom vojnom zatvoru u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Bosanskoj Krupi ubio 11 civila.

Narančić je obavljao dužnost stražara u pomenutom vojnom zatvoru, u kome su bili pritvoreni civili pripadnici bošnjačkog naroda sa područja općina Bosanska Krupa, Sanski most i Bihać.

Otključao vrata

Plavanjac, pripadnik Trećeg bataljona 11. Krupske lake pješadijske brigade VRS, tražio je u zatvoru pritvorenog P. P. koji je prethodnih dana navodno ubio njegovu majku, ali je on već bio odveden u pritvor u Banja Luku.

Narančić mu je otključao ulazna vrata škole i pustio da u prostorije zatvora, gde je Plavanjac najprije ubio T.S, a potom i R.K, N.K, E.K, EM.K, F.K, F.A, E.A, M.O, R.N. i I.C.

Vezane objave
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…
Vijesti BiH

Da li će kompromitovana Diana Kajmaković biti suspendovana i udaljena iz Tužilaštva BiH?

3 Minute čitanja
Nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković spominjana u Sky aplikaciji, a zatim prebačena u drugi odjel Tužilaštva BiH, danas su uslijedile…