Vijesti BiH

U ratu ubio 11 Bošnjaka, dobio 14 godina zatvora

1 Minute čitanja
sud beograd

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 14 godina zatvora bivšeg pripadnika Vojske RS-a Joju Plavanjca, zbog ubistva 11 bošnjačkih civila u Bosanskoj Krupi 3. avgusta 1992. godine, a Zdravka Narančića na pet godina zatvora jer mu je u tome pomogao, prenosi N1.

Ovom presudom djelimično su usvojene žalbe njihovih branilaca, pa je Plavanjcu kazna od 15 godina smanjena za godinu dana, a Narančiću sa sedam smanjena za dvije godine zatvora.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Stražar u zatvoru

Plavanjac je osuđen jer je 3. avgusta 1992. godine u oformljenom vojnom zatvoru u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Bosanskoj Krupi ubio 11 civila.

Narančić je obavljao dužnost stražara u pomenutom vojnom zatvoru, u kome su bili pritvoreni civili pripadnici bošnjačkog naroda sa područja općina Bosanska Krupa, Sanski most i Bihać.

Otključao vrata

Plavanjac, pripadnik Trećeg bataljona 11. Krupske lake pješadijske brigade VRS, tražio je u zatvoru pritvorenog P. P. koji je prethodnih dana navodno ubio njegovu majku, ali je on već bio odveden u pritvor u Banja Luku.

Narančić mu je otključao ulazna vrata škole i pustio da u prostorije zatvora, gde je Plavanjac najprije ubio T.S, a potom i R.K, N.K, E.K, EM.K, F.K, F.A, E.A, M.O, R.N. i I.C.

Vezane objave
Vijesti BiH

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka

2 Minute čitanja
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci…
Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023.. Predsjednik Vlade Republike Srpske…
Vijesti BiH

Ako putujete izvan BiH, oprez: Na ovom graničnom prijelazu se čeka i po pet sati

1 Minute čitanja
Sudeći prema kamerama Hrvatskih autocesta, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nastavljaju se velike gužve. Duga su zadržavanja na…