Regija

U potpunosti se provodi odluka Vlade Srbije, u BiH ne ulazi mlijeko iz te države

2 Minute čitanja
krave mlijeko srbija bih

Odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, s ciljem omogućavanja redovnog snabdijevanja svog stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, primjenjuje se u potpunosti na BiH i u našu zemlju ne ulazi mlijeko iz Srbije.

– Mlijeko iz Srbije je uglavnom carinjeno u Carinskoj ispostavi Bijeljina, a od 7. septembra u ovoj ispostavi nije zabilježeno carinjenje mlijeka iz Srbije – rečeno je Feni iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ova zabrana izvoza, u kombinaciji sa višegodišnjim trendom pada domaće proizvodnje sirovog mlijeka u BiH, rezultirala je i novim talasom poskupljenja mlijeka, sireva, jogurta te pavlake.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Međutim, kako napominju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odluka Vlade Srbije odnosi se na zabranu izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, te maslaca u ambalaži mase preko 1 kg.   

Iz Srbije se godišnje uvozi veća količina ovih proizvoda i te količine će se, smatraju u domaćim udruženjima poljoprivrednika, na neki način morati nadoknaditi, prije svega, iz domaćih izvora.

Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u periodu januar – juli  2022. godine Bosna i Hercegovina je iz Srbije uvezla  mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 4,19 miliona KM. Srbija se nalazi na četvrtom mjestu zemalja iz kojih BiH uvozi mlijeko.

U istom periodu, Bosna i Hercegovina je najviše uvozila mlijeka i mliječnih proizvoda iz Hrvatske u vrijednosti 14,70 miliona KM, zatim iz Njemačke u vrijednosti 10,36 miliona KM, te iz Mađarske za 10,35 miliona KM.

U periodu januar – juli  ove godine Bosna i Hercegovina je najviše mlijeka i mliječnih proizvoda izvezla u Crnu Goru, u vrijednosti 17,29 miliona KM, zatim Sjevernu Makedoniju  u bvrijednosti 9,54 miliona KM, u Srbiju za 7,72 miliona KM, te u Hrvatsku za 7,21 milion KM.

Udruženje poljoprivrednika FBiH prije nekoliko dana  oglasilo se saopćenjem u kojem ističu da je  proizvodnja mlijeka trenutno stabilna i da  je u prva dva kvartala ove godine u prosjeku kao i prethodne tri godine.

Analizom trenutnog stanja sektora proizvodnje, otkupa i plasmana sirovog mlijeka u Republici Srpskoj, resorno ministarstvo i druge institucije su, kako navode,  preduzele   niz aktivnosti kako bi se osigurala uredna opskrba mlijekom, od kojih je najznačajnija nabavka kvalitetno priplodnih junica, u saradnji sa mljekarama sa sjedištem iz RS.

fena.ba

Vezane objave
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…
Regija

Izvještaj o stanju na cestama i graničnim prijelazima

3 Minute čitanja
Izvještaj HAK 3.8.2023. 17:58 Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, autocestama u smjeru mora i unutrašnjosti, cestama u priobalju, povremeno…