Politika

U Mostaru zakazan skup ‘Desničari u pubu’. Tema: Stvaranje Herceg-Bosne

2 Minute čitanja
mostar herceg bosna

naša stranka usk kandidati

U pozivu koji je naslovljen „Desničari u pubu“, a koji je stigao na adreese medija, pozivaju novinare da poprate ovaj skup, na kojem će se, kako je navedeno, raspravljati o „Herceg Bosni“. Njenom jučer, danas i što je posebno zanimljivo – sutra!

U pozivu je navedeno:

“Čast nam je najaviti prve ‘Desničare u pubu’ u Mostaru, stolnom gradu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Tema prvoga susreta bit će prošlost, sadašnjost i budućnost Herceg-Bosne. Bosna i Hercegovina nalazi se trenutno u najozbiljnijoj političkoj krizi od 1990-ih, Milorad Dodik iznova najavljuje pokretanje postupka osamostaljenja Republike Srpske, a postoji mogućnost i da hrvatske i srpske stranke nakon izbora na jesen blokiraju sastavljanje nove vlade. Nemogućnost dogovora s bošnjačkim političkim strankama oko zajedničkih načela na kojima bi funkcionirala cjelovita BiH ponovno otvara pitanje stvaranja Herceg-Bosne kao zasebne hrvatske federalne jedinice u BiH, kao i nacionalnoga samoodređenja Hrvata u BiH. Pitanja za razmišljanje: Može li eventualna promjena izbornoga zakona riješiti glavne probleme s kojima se suočavaju Hrvati u BiH? Kakve su, po vašem mišljenju, mogućnosti za uspostavu hrvatske federalne jedinice u sljedećem razdoblju? Bi li uspostava hrvatske federalne jedinice bila konačno rješenje hrvatskoga pitanja u BiH ili ne? Kakve bi to moglo imati posljedice po političku scenu među Hrvatima, a kako bi se odrazilo na bošnjačku politiku? Što bi to sve značilo po hrvatsko-bošnjačke odnose?”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ovaj poziv na adrese mostarskih novinara i medija uputio je izvjesni Dario Hrkać.

Istražujući, došli smo do podatka da je Hrkać na prošlim izborima bio na listi HRS-a (Hrvatske republikanske stranke) za Široki Brijeg.

desnicari u pubu

Inače, u posljednje vrijeme sve su češći pozivi na „ponovno oživljavanje Herceg Bosne“. Iako je ona itekako prisutna, bar po nazivu, posebno u zapadnim kvartovima grada Mostara i zapadnoj Hercegovini. Pa tako djeluju javne kompanije koje u imenu imaju naziv te paradržavne tvorevine, ali i brojna udruženja, klubovi i savezi koji u svom nazivu sadrže „Herceg Bosnu“.

Ko su ‘desničari’ koji su uputili ovaj poziv nije posve jasno. Poznato je da je nekoliko skupova pod tim nazivom održano u Republici Hrvatskoj. Inicijalna ideja i organizacija ‘Desničari u pubu’ potekla je iz stranke Generacija obnove, ali nakon gašenja stranke DUP su nastavili postojati kao samostalni projekt.

Jedno je sigurno, ovaj skup koji je planiran u Mostaru, zasigurno neće doprinijeti stabilizaciji političkih odnosa i cjelokupnoj atmosferi, ne samo u tom gradu, nego i šire.

raport.ba

Vezane objave
Politika

CIK UVEO ZNAČAJNU NOVINU KOJA BI MOGLA OSIGURATI NIKAD POŠTENIJE IZBORE

1 Minute čitanja
U sklopu dodatne zaštite integriteta izbornog procesa Centralna Izborna komisija je uvela nekoliko novina, a koje su propisane Pravilnikom CIK-a. Na Općim…
Politika

SUTRA POČINJE IZBORNA KAMPANJA

1 Minute čitanja
Kampanja pred opšte izbore u BiH počinje sutra, kada startuje period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja,…
Politika

Odluka visokog predstavnika Schmidta u vezi izbornog zakona

12 Minute čitanja
Odluka kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Koristeći se ovlastima koja su visokom predstavniku dana člankom…