Unsko-Sanski kanton

TUŽILAŠTVO USK – OPTUŽNICA VISOKE KORUPCIJE PROTIV POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

2 Minute čitanja
Adnan Tulic Tuzilastvo USK

JEDNA OD NAJVEĆIH OPTUŽNICA VISOKE KORUPCIJE U PRAKSI TUŽILAŠTVA USK // Protiv dva komandira i dva policijska službenika potvrđena optužnica za 70 slučajeva primopredaje dara.

Općinski sud u Bihaću je u cjelosti potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK protiv dva policijska komandira Uprave policije MUP-a USK, Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te policijskih službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota.

Tim povodom, danas je zamjenik glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Adnan Tulić, održao konferenciju za medije u kojoj je detaljnije upoznao javnost sa predmetnim slučajem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Optuženima se stavlja na teret da su u periodu od 2019. godine do oktobra 2020. godine na području općine Bosanski Petrovac počinili veliki broj koruptivnih krivičnih djela i to prvenstveno policijski službenik E.Džigum, gdje je Tužilaštvo USK sa pripadnicima SIPE, provođenjem posebnih istražnih radnji, dokumentovalo čak 70 slučajeva primopredaje mita ili dara.”, rekao je zamjenik glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Adnan Tulić.

On je rekao da optužnica sadrži 90 tačaka u konstrukciji 5 produženih krivičnih djela.

Ovo je jedna od najvećih optužnica visoke korupcije u praksi Tužilaštva USK.” rekao je Tulić te naglasio da je pralaleno sa ovim predmetom podignut veliki broj optužnica protiv svih onih vozača kamiona koji su policijskom službeniku davali novac. Bitno je istaknuti da su do danas u 99% slučajeva vozači priznali krivnju.

Zamjenik glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Adnan Tulić je odgovarajući na pitanja novinara objasnio na koji način su prikupljeni dokazi, a posebno je zanimljiva činjenica da je samo u pet dana snimanja i prikupljanja dokaza zabilježeno 70 slučajeva primopredaje dara.

Adnan Tulić konferencija za medije- Tužilaštvo USK-a – Video

izvor: USN
Video: RtvUSK

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…