Vijesti BiH

Truss će se obratiti OS BiH: Suverena BiH treba ojačati partnerstvo sa NATO-om

2 Minute čitanja
liz truss u bih

Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Liz Truss, u posjeti je Bosna i Hercegovina (BiH), gdje će se održati govor pred Oružanim snagama BiH, ohrabrujući partnere da nastave sa podrškom Ukrajini, riječima da „ne možemo sada skinuti nogu sa gasa “.

Truss namjerava mobilizirati 100 miliona dolara investicija uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, putem plana investicijskog partnerstva. Trus će podvući predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, uprkos ruskom malignom uticaju.

Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Liz Truss, danas je upozorila protiv „popuštanja“ Vladimiru Putinu i poručila saveznicima i partnerima da ne smije doći do „smanjenja“ podrške Ukrajini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U obraćanju Oružanim snagama BiH, Truss će pozvati saveznike na veću podršku Ukrajini, uključujući i isporuku više oružja i ciljanim sankcijama. Reći će da „svi moramo naučiti lekcije iz prošlosti“ u suprotstavljanju Putinu, osiguravajući da bude gubitnik u Ukrajini. BiH je bila glasan partner u regionu, ukazujući na nezakonito ponašanje Rusije u Ukrajini.

U govoru pred Oružanim snagama BiH u Domu Oružanih snaga BiH, britanska ministarstva vanjskih poslova će izjaviti: „Ne smije biti popuštanja pred ruskom agresijom. Na nju se mora odgovoriti snagom. Ne smijemo dozvoliti da se produže i sve bolniji sukob razvije u Ukrajini. Moramo biti neumoljivi u osiguranju pobjede Ukrajine putem vojne pomoći i sankcije. Ne smijemo sada skinuti nogu sa gasa.“

Truss će također naglasiti predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, najavljujući planove Ujedinjenog Kraljevstva da proizvede svoje sigurno i ekonomsko partnerstvo u BiH, uprkos secesionističkim i ruskim pokušajima da izvrše uticaj i destabiliziraju zemlju, četvrt vijeka nakon jednog od najgorih sukoba u Evropi.

Osvrćući se direktno na pitanje secesionizma u samoj BiH, nakon sankcionisanja dvoje političara Milorada Dodika i Željke Cvijanović prošlog mjeseca zbog njihovog ponašanja, Truss će reći:

„Budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti i samoopredjeljenju, u jačem partnerstvu sa NATO-om i zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva“.

Truss će se sastati sa Predsjedništvom BiH, Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom odbrane i Načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Zajedno sa Gradonačelnicom Sarajeva, odaće počast djeci ubijenoj tokom opsade Sarajeva. Također će se sastati sa međunarodnim partnerima, sa kojima će razgovarati o ulozima međunarodne zajednice u očuvanju i promoviranju stabilne i prosperitetne BiH. 

patria

Vezane objave
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…
Vijesti BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA POLICAJCA GRANIČNE POLICIJE BiH

1 Minute čitanja
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ajdina Mujkića, rođenog 1999. godine u…