Vijesti BiH

Truss će se obratiti OS BiH: Suverena BiH treba ojačati partnerstvo sa NATO-om

2 Minute čitanja
liz truss u bih

Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Liz Truss, u posjeti je Bosna i Hercegovina (BiH), gdje će se održati govor pred Oružanim snagama BiH, ohrabrujući partnere da nastave sa podrškom Ukrajini, riječima da „ne možemo sada skinuti nogu sa gasa “.

Truss namjerava mobilizirati 100 miliona dolara investicija uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, putem plana investicijskog partnerstva. Trus će podvući predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, uprkos ruskom malignom uticaju.

Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Liz Truss, danas je upozorila protiv „popuštanja“ Vladimiru Putinu i poručila saveznicima i partnerima da ne smije doći do „smanjenja“ podrške Ukrajini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U obraćanju Oružanim snagama BiH, Truss će pozvati saveznike na veću podršku Ukrajini, uključujući i isporuku više oružja i ciljanim sankcijama. Reći će da „svi moramo naučiti lekcije iz prošlosti“ u suprotstavljanju Putinu, osiguravajući da bude gubitnik u Ukrajini. BiH je bila glasan partner u regionu, ukazujući na nezakonito ponašanje Rusije u Ukrajini.

U govoru pred Oružanim snagama BiH u Domu Oružanih snaga BiH, britanska ministarstva vanjskih poslova će izjaviti: „Ne smije biti popuštanja pred ruskom agresijom. Na nju se mora odgovoriti snagom. Ne smijemo dozvoliti da se produže i sve bolniji sukob razvije u Ukrajini. Moramo biti neumoljivi u osiguranju pobjede Ukrajine putem vojne pomoći i sankcije. Ne smijemo sada skinuti nogu sa gasa.“

Truss će također naglasiti predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, najavljujući planove Ujedinjenog Kraljevstva da proizvede svoje sigurno i ekonomsko partnerstvo u BiH, uprkos secesionističkim i ruskim pokušajima da izvrše uticaj i destabiliziraju zemlju, četvrt vijeka nakon jednog od najgorih sukoba u Evropi.

Osvrćući se direktno na pitanje secesionizma u samoj BiH, nakon sankcionisanja dvoje političara Milorada Dodika i Željke Cvijanović prošlog mjeseca zbog njihovog ponašanja, Truss će reći:

„Budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti i samoopredjeljenju, u jačem partnerstvu sa NATO-om i zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva“.

Truss će se sastati sa Predsjedništvom BiH, Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom odbrane i Načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Zajedno sa Gradonačelnicom Sarajeva, odaće počast djeci ubijenoj tokom opsade Sarajeva. Također će se sastati sa međunarodnim partnerima, sa kojima će razgovarati o ulozima međunarodne zajednice u očuvanju i promoviranju stabilne i prosperitetne BiH. 

patria

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…