Vijesti BiH

Trojka izgubila većinu

1 Minute čitanja
trojka ks

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo nije usvojen dnevni red na kojem su se nalazile mnoge važne tačke za građane KS. Nedostajala su dva glasa „za“ za skupštinsku većinu od 18 ruku, dok je čak osam zastupnika bilo suzdržano.

Čak pet zastupnika trojke nije došlo

Čak pet zastupnika iz vladajuće većine danas se nije pojavilo na sjednici Skupštine KS. Prema informacijama „Avaza“ to su: Vildana Bešlija (Naša stranka), Nejra Dizdarević (Naša stranka), Jasna Duraković (SDP), Vedran jakupović (NiP) Arijana Memić (NiP).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Iako se u javnosti često stvara slika kako je vlast trojke u Sarajevu neupitna i stabilna, činjenica je da ove tri stranke imaju svega 15 zastupnika u Skupštini. 

Njihova većina zapravo trenutno velikim dijelom ovisi o „preletačima“, odnosno kandidatima koji su birani ispred drugih stranaka, da bi ih naknadno napustili i prešli u suprotni tabor. Takvih trenutno ima čak 10 u kantonalnoj skupštini. Jasno je da su mnogi od njih spremni svoj položaj nastojati iskoristiti za unosne političke trgovine i da su mnogi od trojkine vladine dobili atraktivne pozicije u kantonalnim institucijama, u zamjenu za skupštinske glasove i podršku.

Lideri trojke moraju se upitati

No, koliko se dugoročno trojka može uzdati u ovakve zastupnike, s obzirom da su već pokazali da su spremni promijeniti stranački dres i trgovati svojom pozicijom? Da li bi nas trebalo iznenaditi ako bi, kao što su u jednom trenutku bili spremni prijeći u protivnički tabor kako bi podržali vladu trojke, sutra, u slučaju bolje ponude, bili spremni stati na stranu SDA i učestvovati u trgovini za formiranje nove većine?

Činjenica da je danas nedostajala većina pokazuje da taj scenarij i nije toliko nerealan, a lideri trojke moraju se upitati da li je došlo na naplatu otimanje poslanika drugih stranaka koji od njih i dalje traže lične benefite da bi podržavali nestabilnu Fortinu vladu.

Treba li spominjati da ovo nije prvi put da vladajući nemaju većinu i da su ih već u više navrata spašavali glasovi opozicionog SBB-a, čiji kadrove je, bez obzira na njihove učinke, vlast trojke redom brutalno posmjenjivala.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Opći izbori 2022 uživo - TV Centralne izborne komisije BiH

1 Minute čitanja
Prvi put u našoj historiji na dan Općih izbora u BiH, u nedjelju 02. oktobra biće aktiviran TV kanal Centralne izborne komisije…
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…