Vijesti BiH

Trojka izgubila većinu

1 Minute čitanja
trojka ks

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo nije usvojen dnevni red na kojem su se nalazile mnoge važne tačke za građane KS. Nedostajala su dva glasa „za“ za skupštinsku većinu od 18 ruku, dok je čak osam zastupnika bilo suzdržano.

Čak pet zastupnika trojke nije došlo

Čak pet zastupnika iz vladajuće većine danas se nije pojavilo na sjednici Skupštine KS. Prema informacijama „Avaza“ to su: Vildana Bešlija (Naša stranka), Nejra Dizdarević (Naša stranka), Jasna Duraković (SDP), Vedran jakupović (NiP) Arijana Memić (NiP).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Iako se u javnosti često stvara slika kako je vlast trojke u Sarajevu neupitna i stabilna, činjenica je da ove tri stranke imaju svega 15 zastupnika u Skupštini. 

Njihova većina zapravo trenutno velikim dijelom ovisi o „preletačima“, odnosno kandidatima koji su birani ispred drugih stranaka, da bi ih naknadno napustili i prešli u suprotni tabor. Takvih trenutno ima čak 10 u kantonalnoj skupštini. Jasno je da su mnogi od njih spremni svoj položaj nastojati iskoristiti za unosne političke trgovine i da su mnogi od trojkine vladine dobili atraktivne pozicije u kantonalnim institucijama, u zamjenu za skupštinske glasove i podršku.

Lideri trojke moraju se upitati

No, koliko se dugoročno trojka može uzdati u ovakve zastupnike, s obzirom da su već pokazali da su spremni promijeniti stranački dres i trgovati svojom pozicijom? Da li bi nas trebalo iznenaditi ako bi, kao što su u jednom trenutku bili spremni prijeći u protivnički tabor kako bi podržali vladu trojke, sutra, u slučaju bolje ponude, bili spremni stati na stranu SDA i učestvovati u trgovini za formiranje nove većine?

Činjenica da je danas nedostajala većina pokazuje da taj scenarij i nije toliko nerealan, a lideri trojke moraju se upitati da li je došlo na naplatu otimanje poslanika drugih stranaka koji od njih i dalje traže lične benefite da bi podržavali nestabilnu Fortinu vladu.

Treba li spominjati da ovo nije prvi put da vladajući nemaju većinu i da su ih već u više navrata spašavali glasovi opozicionog SBB-a, čiji kadrove je, bez obzira na njihove učinke, vlast trojke redom brutalno posmjenjivala.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…