Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
svicarska

Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu klauzulu.

U 2023. godini hrvatskim radnicima ponovno će biti ograničen pristup švicarskom tržištu rada. Broj zaposlenih iz Hrvatske u 2022. godini naglo je porastao i premašio je pragove navedene u Sporazumu o slobodnom kretanju osoba (FZA), piše u priopćenju Federalnog vijeća. Stoga je na sjednici 16. studenog odlučeno da se primijeni zaštitna klauzula predviđena FZA. Prije nešto više od godinu dana Federalno vijeće je na sjednici odlučilo da od 1. siječnja 2022. za Hrvatsku bude neograničena sloboda kretanja.

Budući da je prosječan broj boravišnih dozvola za Hrvate u godinama 2019. do 2021. iznosio 162 B dozvole, federalna Vlada odlučila je podići prag za 2022. na 178 dozvola.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prag premašen 13 puta

No sada se pokazalo da predviđene dozvole nisu ni izdaleka dostatne za sve Hrvate koji dolaze u Švicarsku i traže posao ovdje. Između siječnja i listopada 2022. već je izdano 2413 dozvola – više od 13 puta nego što je predviđeno pragom. Kako piše u priopćenju Federalnog vijeća, hrvatski su radnici posebno traženi u industriji i građevinarstvu, ali i u ugostiteljstvu i maloprodaji, zbog brzog oporavka gospodarstva nakon pandemije.

Savezno vijeće je sada odlučilo primijeniti zaštitnu klauzulu predviđenu Sporazumom o slobodnom kretanju osoba. To omogućuje Švicarskoj da jednostrano ponovno uvede kvote na ograničeno vremensko razdoblje ako imigracija iz Hrvatske prijeđe određeni prag – točnije ako je broj izdanih dozvola u godini više od deset posto iznad prosjeka prethodne tri godine.

2157 boravišnih dozvola za iduću godinu

Budući da je ovaj uvjet očito ispunjen u ovom slučaju, Švicarska će ponovno uvesti kvote za B i L dozvole 2023. godine. Hrvatskim radnicima od iduće godine bit će dostupno 1150 novih B dozvola i 1007 novih L dozvola. Boravišna dozvola tipa B omogućuje ljudima boravak i rad u Švicarskoj do pet godina, dok je boravišna dozvola L ograničena na najviše godinu dana.

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…