Kultura

Sve je spremno za 28. Sarajevo Film Festival: Bit će prikazano 235 filmova iz 62 zemlje

2 Minute čitanja
sff2

Sve je spremno za 28. Sarajevo Film Festival (SFF), koji počinje večeras i traje do 19. avgusta. Tokom osam festivalskih dana bit će prikazano 235 filmova u 19 programskih sekcija iz 62 zemlje. Za nagrade “Srce Sarajeva” takmičit će se 51 film.

U okviru programa Open Air, koji privlači i najveći broj publike, bit će prikazano osam filmova. Ovaj program otvara “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Ostlunda (Östlund), a zatvara film bh. reditelja Pjera Žalice “Praznik rada”.

sff1
Filmovi se prikazuju u 19 programa

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sretni smo

U Sarajevu će brojni filmovi imati svjetske, međunarodne ili regionalne premijere. Festival prati više od 600 predstavnika medija iz cijelog svijeta.

– Posebno smo sretni što ove godine imamo priliku pokazati veliki broj bh. filmova i serija, među kojima su i novi projekti nekih od najprepoznatljivijih bh. autora – ističe Jovan Marjanović, direktor SFF-a.

Dodaje da publika može očekivati ono po čemu je SFF prepoznatljiv svih ovih godina, a to su, prije svega, kvalitetan program i nekoliko dana zajedničkog uživanja u filmovima u posebnoj festivalskoj atmosferi.

– Naravno, uz filmove, tu je i cijeli niz programa, kao što je “Masterclass” – razgovori s velikanima filma – Pol Šrejder (Paul Schrader), Jasmila Žbanić, Sergej Loznica (Sergei Loznitsa), Ruben Ostlund, Ari Folman, Majkl Vinterbotom (Michael Winterbottom), zatim posebni programi kao što su obilježavanje Dana ljudskih prava, program “Suočavanje s prošlošću“, Dječiji i Teen Arena program, i niz drugih programa za sve generacije i ljubitelje filma. Festival je i nastao sa željom i misijom da publici prikaže nove, najinteresantnije filmove iz cijelog svijeta kojima oni zbog ratnih okolnosti jednostavno nisu imali pristup, jer nisu imali ni struje, a kamoli filmskih distributera. Drugi cilj je bio pomoći izgradnju i razvoj bh., ali i regionalne postjugoslavenske kinematografije, a treći povezati bh. i regionalnu kinematografiju s ostatkom svijeta – govori prvi čovjek SFF-a.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu publika će moći pogledati i veliki broj filmova iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Ove godine SFF će ugostiti mnoga poznata imena iz svijeta filma. Među njima je američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Džesi Ajzenberg (Jesse Eisenberg), nominiran za Oskara. Bit će počasni gost 28. SFF-a.

Specijalna projekcija

I danski glumac Mads Mikelsen (Mikkelsen) gost je ovogodišnjeg SFF-a, a 14. avgusta će u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan film “Lov”, u kojem Mikelsen igra glavnu ulogu. Njemu će prije projekcije filma biti uručeno “Počasno Srce Sarajeva”, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), kojem zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 nije mogao prisustvovati.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti američkom reditelju i scenaristi Polu Šrejderu bit će uručeno “Počasno Srce Sarajeva” 13. avgusta u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Nakon toga će uslijediti specijalna projekcija filma “Kockar”.

“Počasno Srce Sarajeva” dobit će i Ruben Ostlund.

Sarajevo će i ove godine biti mjesto susreta više od 1.000 gostiju iz svijeta filma i profesionalaca.

Sve je krenulo pred kraj opsade grada

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva te tako održi kosmopolitski duh grada, 1995. godine Obala Art Centar pokreće Sarajevo Film Festival.

Sarajevo Film Festival tokom svih ovih godina izrastao je u međunarodni filmski festival, s posebnim fokusom na regiju jugoistočne Evrope, zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti.

– Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u jugoistočnoj Evropi – poručuju iz organizacije Festivala.

avaz

Vezane objave
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Kultura

Bihaćko ljeto 2023 - Festival scenskih umjetnosti

1 Minute čitanja
Dragi naši ljubitelji umjetnosti, Sa zadovoljstvom objavljujemo da će 25. festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto 2023 biti održan od 23. juna do…
KulturaCazin Vijesti

Zimska pričaonica u Gradskoj biblioteci

1 Minute čitanja
Tradicionalnu aktivnost Gradske biblioteke Cazin u vrijeme školskih raspusta organiziramo i ove godine. Našim mališanima koji vole priču i igru preporučujemo nekoliko…