Regija

Šta znače pozivi rezervistima u Srbiji za vježbe- Pumpanje mišića u uzavreloj atmosferi

2 Minute čitanja
vojska srbije

U situaciji rata u Ukrajini i globalne zabrinutosti za sigurnost, rat informacijama je trenutno među najaktuelnijim. U takvim uslovima ponekad se i ustaljena praksa predstavlja kao nešto vanredno, a onda društvene mreže učine ostatak.

Jedan od takvih primjera je i poziv Ministarstva odbrane Srbije osobama iz rezervnog sastava zbog izvođenja jednodnevnih ili višednevnih vježbi za reagovanje u jedinicama civilne zaštite u vanrednim situacijama. Međutim, kada u takvom pozivu nadležni koriste termin “ratni raspored” i kada se takvi pozivi šalju u trenucima globalne histerije, a posebno balkanskog primjera, briga javnosti postaje veća.

Više niko ništa u samoj obavijesti Ministarstva odbrane Srbije ne primjećuje niti je išta važno, osim dvije riječi – “ratni raspored”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

O čemu se radi?

Posljednih pet godina u Srbiji je aktivna praksa pozivanja rezervista na obuke koje traju od jednog do 15 dana, za osobe koje nisu odslužile vojni rok. Jednu takvu obuku prije nekoliko godina je prošao tadašnji ministar odbrane, a danas ministar policije Srbije Aleksandar Vulin. Cilj je, prema službenom obrazloženju obučiti rezervni sastav vojske za reagovanje u vanrednim situacijama, prije svega civilne zaštite, ali i drugih aktivnosti po potrebi.

poziv rezervistima

Srbija nije podigla stepen borbene gotovosti. Barem je to tako tvrdio Aleksandar Vučić prije nekoliko dana, tvrdeći da nema potrebe. S druge strane Srbija je prethodnih godina nekoliko puta posezala za tom odlukom, prije svega zbog incidenata na Kosovu. Drugim riječima u praksi se ne radi ni o čemu novom, što se u Srbiji nije dešavalo i prethodnih godina.

Međutim, trenutak objave poziva, korištenje terminologije koja izaziva uznemirenje javnosti, posebno u trenucima kada se BiH i Zapadni Balkan dovode u kontekst paralela ili posljedica ruske politike, ruske interesne zone, dovodi do različitih tumačenja.

Da li vlast u Srbiji ovakvim potezima svjesno izaziva konfuziju ili ne je pitanje na koje se teško može dobiti direktan odgovor. Međutim u kontekstu globalnih kretanja važno je podsjetiti na širi kontekst, koji podrazumijeva i predstojeće izbore u Srbiji, a pitanje sigurnosti u tom slučaju može biti karta na koji će igrati autokrate poput Aleksandra Vučića.

Bez obzira na sve, područje Zapadnog Balkana je interesna sfera prije svega NATO saveza, sa kojim intenzivno sarađuje i Srbija.

klix

Vezane objave
Regija

Grom udario ribara i nanio mu teške opekotine

1 Minute čitanja
Na Dunavu kod Kladova, u Srbiji, došlo je do nesreće, kada je usljed nevremena grom udario 41-godišnjeg ribara i nanio mu opekotine…
Regija

Izdato upozorenje za vremenske neprilike u Crnoj Gori, moguće poplave

1 Minute čitanja
Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) Crne Gore izdao je upozorenje na loše vremenske prilike danas i sutra. Iz ZHMS-a upozoravaju na…
Regija

OPSADNO STANJE U KARLOVCU Pucano iz automatskog oružja, IMA MRTVIH

2 Minute čitanja
Jedan ubijeni muškarac te jedna ozlijeđena osoba epilog je večerašnje opsade na Lemić Brdu u Karlovcu kad je u sumanuti oružani pohod…