Svijet

Šta se desilo sa Putinovim najbližim saveznikom, čovjek je jednostavno nestao?

2 Minute čitanja
putinov suradnik

Postavljaju se pitanja o tome gdje se nalazi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nakon izvještaja da nije viđen u javnosti gotovo dvije sedmice, unatoč tome što je bio zadužen za invaziju Moskve na Ukrajinu.

Agentstvo [Agencija], ruska nezavisna istraživačka kuća koja ima za cilj razotkriti korupciju u vladi, izvijestila je na Telegramu kako se jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina posljednji put pojavio na državnoj televiziji 11. marta, piše Newsweek.

Agentstvo je, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, nagađalo da je Shoigu možda bolestan i da pati od srčanih problema, iako agencija to nije mogla potvrditi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U podužem postu u aplikaciji za razmjenu poruka, Agentstvo je izvijestilo da je Channel One 18. marta emitirao priču o Shoiguu koji je tog dana predstavljao na dodjeli nagrada. Međutim, fotografija korištena za ilustraciju priče navodno je potjecala iz videa objavljenog na web stranici Ministarstva odbrane Rusije 11. marta.

Šojgu je na web stranici Kremlja spomenut 18. marta u odlomku o sastanku Putina s članovima njegovog Vijeća sigurnosti kako bi razgovarali o sukobu u Ukrajini koji je u toku. Iako je izvješteno da je Shoigu bio prisutan na sastanku, na stranici nisu objavljene njegove slike ili video zapisi.

Šojgu (66) navodno nije viđen s Putinom otkako je 27. februara prisustvovao sastanku s ruskim predsjednikom i načelnikom Glavnog štaba Valerijem Gerasimovim u Moskvi, samo nekoliko dana nakon početka invazije na Ukrajinu.

Šojgujov profil na web stranici Ministarstva odbrane također nije ažuriran od 11. marta.

Ruske snage naišle su na neočekivano jak otpor ukrajinske vojske od invazije na njihovog susjeda 24. februara. Britansko ministarstvo odbrane objavilo je u obavještajnom ažuriranju ove sedmice da je rusko napredovanje na glavni grad Kijev sa sjeveroistoka zastalo, iako se teške borbe nastavljaju u drugim dijelovima zemlje.

Kako je primijetilo Agentstvo, Šojgu je obično istaknuta ličnost u pogledu medijskih nastupa za Kremlj i pomogao je u pokretanju kampanje za poboljšanje javne slike Ministarstva odbrane kada je 2012. godine postavljen na čelo odjela.

U utorak je Dmitrij Treščanin, ruski novinar nezavisnog medija Mediazona, također primijetio da je zadnji članak o Šojguu objavljen u ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA bio 11. marta.

“Čujte, veliki PR ministar Šojgu je izvan javnog prostora od 11. marta. JEDANAEST DANA RATA, nemamo šefa Ministarstva odbrane”, tvitao je Treščanin.

Jake Cordell, novinar The Moscow Timesa, spomenuo je kako se “mnogo brblja u Telegramu” o tome gdje se Šojgu nalazi.

“Nije viđen u javnosti 12 dana, nije viđen s Putinom od onog sastanka 27. februara na kojem mu je naređeno da stavi nuklearno oružje u stanje visoke pripravnosti”, napisao je Cordell na Twitteru prije nego što je podijelio sliku Šojguja i Putina “iz sretnijih vremena” gdje se nalaze zajedno na odmoru.

Također se navodi da Gerasimov, načelnik Glavnog štaba ruskih oružanih snaga, nije viđen u javnosti od 11. marta.

Newsweek nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje. Za komentar je kontaktirano rusko Ministarstvo odbrane.

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…