Vijesti BiH

Šta ako NATO postavi nuklearne rakete u BiH okrenute prema Moskvi?

2 Minute čitanja
Igor Kalabuhov

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini, je gostovao na Face TV-u gdje je pojasnio svoju raniju izjavu u vezi eventualnog ulaska države u NATO. 

On je rekao da nije iznio prijetnju već je to, kako kaže, bilo više “upozorenje”.

Voditelj Senad Hadžifejzović je ocijenio da je najava ruske reakcije na eventualno članstvo BiH u Alijansu – prijetnja. Međutim, Kalabuhov je odbacio ovakve zaključke.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nije (prijetnja). Mi nismo protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, i to je predsjednik Putin rekao nekoliko puta. I rekli smo da je odlučivanje na Bosni i Hercegovini. Ali da ta odluka mora biti odgovorna – rekao je Kalabuhov, te rekao kako Rusiji ne smeta da BiH uđe u NATO.

Možda je upozorenje, ali nije prijetnja

Na pitanje voditelja Hadžifejzovića zašto prijeti ruska ambasada, Kalabuhov je rekao:

– Možda je upozorenje, ali nije prijetnja. Zbog čega hoćete u NATO? Znate koji je jedini razlog kada pričam sa lokalnim političarima? Razlog je zbog unutrašnje sigurnosti. A da li NATO to čini? Ne. Najbolji osigurač unutrašnje sigurnosti je dogovor između vas, a NATO s tim nema ništa.

Ruski ambasador je rekao kako je izbor naš, ali da se u BiH za to moraju sami dogovoriti.

Hadžifejzović: Dušanka Majkić je rekla da će Rusija reagovati ako se BiH pridruži NATO-u?

Kalabuhov: Zamislite da BiH postane članica NATO-a i Brisel odluči da u BiH postavi nuklearne rakete okrenute prema Moskvi? Šta mora uraditi Rusija? Zato sam rekao da moramo procijeniti situaciju (ukoliko bi BiH postala članica NATO-a).

Ambasador o pozivima da se proglasi nepoželjnom osobom

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić kazao je u Pressingu na N1 da se Kalabuhov zbog raznih izjava treba proglasiti personom non grata.

Na pitanje Hadžifejzovića, ukoliko bi se to desilo, da li bi otišao iz Bosne i Hercegovine, ruski ambasador je odgovorio sa kratko “ne”.

– Naravno, ne želim otići, ima neka procedura. Ne vjerujem da će se to desiti. Ako bi ljudi pažljivo provjerili šta radim to ne bi bilo moguće – rekao je Igor Kalabuhov, te dodao:

– Mi ćemo sve to analizirati. Ja kao čovjek, koji poštuje zakone, uzet ću ovu odluku u obzir. Ali ako bude… – zaključio je ruski ambasador tokom gostovanja na Face TV-u.

Rusija “za ono šta BiH odluči”

Podsjetimo, Kalabuhov je za Federalnu izjavio da su oni “za ono šta BiH odluči”.

– Ako ona odluči da bude članica bilo čega to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati. Nikakve direktne prijetnje BiH nema. To je direktna prijetnja od strane Zapada.

To je poigravanje sa narodom u BiH da Rusija navodno priprema neki plan. Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija, i ja ne mislim čak da u nekoj fantaziji, u nekoj realnosti da BiH postane članica NATO-a. Vidimo da nema tu koncenzusa i neće biti tako lako BiH to odlučiti u ovim okolnostima – rekao je tada Kalabuhov.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Opći izbori 2022 uživo - TV Centralne izborne komisije BiH

1 Minute čitanja
Prvi put u našoj historiji na dan Općih izbora u BiH, u nedjelju 02. oktobra biće aktiviran TV kanal Centralne izborne komisije…
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…