Vijesti BiH

Šta ako NATO postavi nuklearne rakete u BiH okrenute prema Moskvi?

2 Minute čitanja
Igor Kalabuhov

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini, je gostovao na Face TV-u gdje je pojasnio svoju raniju izjavu u vezi eventualnog ulaska države u NATO. 

On je rekao da nije iznio prijetnju već je to, kako kaže, bilo više “upozorenje”.

Voditelj Senad Hadžifejzović je ocijenio da je najava ruske reakcije na eventualno članstvo BiH u Alijansu – prijetnja. Međutim, Kalabuhov je odbacio ovakve zaključke.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nije (prijetnja). Mi nismo protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, i to je predsjednik Putin rekao nekoliko puta. I rekli smo da je odlučivanje na Bosni i Hercegovini. Ali da ta odluka mora biti odgovorna – rekao je Kalabuhov, te rekao kako Rusiji ne smeta da BiH uđe u NATO.

Možda je upozorenje, ali nije prijetnja

Na pitanje voditelja Hadžifejzovića zašto prijeti ruska ambasada, Kalabuhov je rekao:

– Možda je upozorenje, ali nije prijetnja. Zbog čega hoćete u NATO? Znate koji je jedini razlog kada pričam sa lokalnim političarima? Razlog je zbog unutrašnje sigurnosti. A da li NATO to čini? Ne. Najbolji osigurač unutrašnje sigurnosti je dogovor između vas, a NATO s tim nema ništa.

Ruski ambasador je rekao kako je izbor naš, ali da se u BiH za to moraju sami dogovoriti.

Hadžifejzović: Dušanka Majkić je rekla da će Rusija reagovati ako se BiH pridruži NATO-u?

Kalabuhov: Zamislite da BiH postane članica NATO-a i Brisel odluči da u BiH postavi nuklearne rakete okrenute prema Moskvi? Šta mora uraditi Rusija? Zato sam rekao da moramo procijeniti situaciju (ukoliko bi BiH postala članica NATO-a).

Ambasador o pozivima da se proglasi nepoželjnom osobom

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić kazao je u Pressingu na N1 da se Kalabuhov zbog raznih izjava treba proglasiti personom non grata.

Na pitanje Hadžifejzovića, ukoliko bi se to desilo, da li bi otišao iz Bosne i Hercegovine, ruski ambasador je odgovorio sa kratko “ne”.

– Naravno, ne želim otići, ima neka procedura. Ne vjerujem da će se to desiti. Ako bi ljudi pažljivo provjerili šta radim to ne bi bilo moguće – rekao je Igor Kalabuhov, te dodao:

– Mi ćemo sve to analizirati. Ja kao čovjek, koji poštuje zakone, uzet ću ovu odluku u obzir. Ali ako bude… – zaključio je ruski ambasador tokom gostovanja na Face TV-u.

Rusija “za ono šta BiH odluči”

Podsjetimo, Kalabuhov je za Federalnu izjavio da su oni “za ono šta BiH odluči”.

– Ako ona odluči da bude članica bilo čega to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati. Nikakve direktne prijetnje BiH nema. To je direktna prijetnja od strane Zapada.

To je poigravanje sa narodom u BiH da Rusija navodno priprema neki plan. Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija, i ja ne mislim čak da u nekoj fantaziji, u nekoj realnosti da BiH postane članica NATO-a. Vidimo da nema tu koncenzusa i neće biti tako lako BiH to odlučiti u ovim okolnostima – rekao je tada Kalabuhov.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…