Vijesti BiH

Šmit- U BiH nije ugrožen mir

2 Minute čitanja
smit

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) komentarisao je aktuelna dešavanja u našoj zemlji kao posljedicu ruske invazije na Ukrajinu.

Šmit smatra da “u BiH nije ugrožen mir” te da je “ubijeđen da možemo sačuvati mirni period kojeg imamo od završetka rata u BiH”.

– Ja ću dati svoj doprinos tome. Ali isto tako, snage EUFOR-a trebaju da stvaraju stabilnost i povjerenje, trebaju da budu jasan znak da svjetska zajednica, posebno Evropa, nisu zaboravile i ne zaboravljaju BiH. Ja znam šta to znači ovdje. To nije nikakav znak da je porasla bilo kakva napetost nego je znak podrške za BiH – kazao je Šmit.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dodikova otvorena podrška Rusiji

– Mogu samo apelirati na gospodina Dodika i reći da se ne vara, nije da sam ja samo neka tetkica ovdje koja ispija kafice. Situacija može biti takva gdje ću morati reći da to ne može tako i odlučit ću kako bude trebalo. S obzirom na situaciju u svijetu, hoćemo zajedno neke stvari da uradimo. Ja ću dati doprinos tome – istakao je Šmit.

Osvrnuo se i na SNSD-ov predloženi zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid u zamjenu za povratak u Državni parlament.

– Tako nešto nije uslov, nego ponuda. A ponuda je da se razgovara u Parlamentu i onda je to demokratsko rješenje. Pitanje šta se desilo u ovoj zemlji, ne samo u Srebrenici, nego i u drugim gradovima, sve etničke grupe imaju svoja iskustva i situacije koje niko ne želi vidjeti, ali društvo o tome mora razgovarati – kazao je Schmidt.

Prokomentirao je i Dodikovu otvorenu podršku Rusiji te da li je Zapad uvidio stvarnu opasnost u BiH i proruski utjecaj.

– To je i tragično i neugodno. Slobodna zemlja, Bosna i Hercegovina, na Generalnoj skupštini UN-a odlučila je da sa najvećim dijelom zemalja osudi ovaj potez Rusije. A onda upravo preko Rusa poslati tamo neko pismo, stvarno ne znam šta da kažem na to i šta to treba da znači. Da li je Dodik građanin države BiH iz Republike Srpske ili Federacije BiH, to je svejedno. Prema vani trebaju pokazati isto stanovište. Mogao je nazvati u Beograd i gospodin Vučić bi mu rekao kakva je njegova pozicija i njegov stav. Srbija se nije uključila u sankcije, ali su ipak u UN-u osudili agresiju. Nemam razumijevanja za postupanje Dodika, kakav je cilj toga? Treba li pljeskati onima koji tjeraju djecu Ukrajine u bijeg? – kazao je Šmit.

Kandidatski status za EU

Na pitanje koliko je realno da BiH dobije kandidatski status za EU, Šmit je odgovorio da to neće biti tako jednostavno ni za Ukrajinu.

– Ali, da se postavi nešto što bi bila neka vrsta izjave o nadležnosti, da se kaže da BiH pripada Evropi i nigdje drugo, to smatram vrlo važnim i ispravnim potezom. Opominjem samo one koji misle da mogu onih 14 prioriteta zaboraviti, nasloniti se na fotelju i ništa ne raditi, to ne. Puno će se toga tražiti i sigurno će se morati ta cijena. Evropa mora sada dati signal i staviti jasno do znanja da je Zapadni Balkan Evropa i da ljudi trebaju da se osjećaju da su sigurni – kazao je Šmit.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023.. Predsjednik Vlade Republike Srpske…
Vijesti BiH

Ako putujete izvan BiH, oprez: Na ovom graničnom prijelazu se čeka i po pet sati

1 Minute čitanja
Sudeći prema kamerama Hrvatskih autocesta, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nastavljaju se velike gužve. Duga su zadržavanja na…
Vijesti BiH

Gužve na tri bh. granična prijelaza, na ostalim se čeka 30 minuta 25.12

1 Minute čitanja
Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prijelazima GP Maljevac Velika Kladuša, GP Gradina i Granični prelaz…