Vijesti BiH

Smailbegović: Potrebna korekcija Prijedloga zakona o minimalnoj plaći

1 Minute čitanja
MARKE NOVAC

naša stranka usk kandidati

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije Bosne i Hercegovine (ESV) Adnan Smailbegović izjavio je danas nakon sjednice tog vijeća da je Prijedlog o minimalnoj plaći u FBiH u koliziji sa mnogim zakonima te da ga je potrebno korigovati.

Tvrdi da im je Ministarstvo finansija FBiH tek jučer dostavilo Prijedlog zakona o minimalnoj plaći koji je usaglašen sa reformskim prijedlozima zakona o dohotku i porezu na dohodak, ali da su na sjednici ESV-a odlučili da je nemoguće diskutovati o njemu zbog kratkog roka.

Smatra da se taj Prijedlog u cilju usklađivanja treba razmatrati sa još četiri zakona, a to su: zakoni o doprinosima i porezu na dohodak te izmjene Zakona o radu i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Smailbegović je istakao da su se predstavnici poslodavaca i sindikata dogovorili da će u narednih deset dana pokušati usaglasiti svih pet zakona te da će nakon toga zakazati tematsku sjednicu ESV-a na kojoj bi diskutovali.

Na kraju je dodao da su na sjednici, pored ostalih tačaka, problematizirali nedostatak radne snage te razmatrali mogućnost liberalizacije uvoza deficitarne radne snage.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić smatra da je 1. januar 2023. godine dalek rok za primjenu zakona o minimalnoj plaći, kako je predložila Vlada FBiH, te da će tražiti izmjenu Uredbe o metodologiji usklađivanja najniže plaće u FBiH kako bi je pokušali uskladiti s porastom cijena.

Tvrdi da je deset mjeseci predug period, budući da se očekuje galopirajuća inflacija te je izrazio zabrinutost za ostanak radne snage u BiH, jer minimalna plaća neće biti dostatna za “golu” egzistenciju većine radnika.

Bektić je istakao da su poslodavci tražili mogućnost liberalizacije uvoza deficitarne radne snage, ali da je ključni elemenat povećanje plaće, kako bi domaći radnici ostali u BiH.

Fena

Vezane objave
Vijesti BiH

Konferencija “Dani osiguranja u BiH” 2022

1 Minute čitanja
Konferencija “Dani osiguranja u BiH” održava se 29. i 30. septembra u Sarajevu. Organizator ovog prestižnog događaja Udruženje društava za osiguranje u…
Vijesti BiH

Prijeti li nam nestašica pšenice

2 Minute čitanja
Hoće li biti dovoljno pšenice na domaćem tržištu u posljednje vrijeme je pitanje svih pitanja. Dok mlinari i pekari nade polažu u…
Vijesti BiH

UPOZORENJE: U Wudy kobasicama u BiH pronađena opasna bakterija

1 Minute čitanja
U pilećim kobasicama italijanske marke “Wudy” na tržištu BiH pronađena je bakterija Listeria monocytogenes, pa se potrošačima savjetuje da ne konzumiraju ove…