Dijaspora

Slovenija:70 miliona eura pomoći za privredu

1 Minute čitanja
euri

naša stranka usk kandidati

Finansijska uprava Republike Slovenije (Furs) danas će korisnicima isplatiti pomoć na osnovu Zakona o mjerama za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata u privredi i poljoprivredi. Dobit će je oni kojima su ove godine troškovi za gorivo, grijanje, struju i drugu energiju povećani za više od dvije petine.

Zakonom o mjerama za ublažavanje posljedica rasta cijena energije u privredi i poljoprivredi, koji je na snazi ​​od 5. marta, navedene su pravne i fizičke osobe registrovane u Sloveniji za obavljanje privredne djelatnosti najkasnije do 1. decembra 2021. godine i njihovi troškovi energije u 2022. povećan je za više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu .

Visina pomoći koja se isplaćuje pojedinom korisniku ovisi o udjelu troškova energije u njegovim operativnim troškovima i visini neto prihoda od prodaje. Zakonom je propisano da uplaćeni iznos ne može biti veći od 60 odsto uvećanog iznosa troškova energije .

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ukoliko korisnik naknadno utvrdi da je primljena pomoć previsoka ili da ne ispunjava uslove za njen prijem, moraće o tome obavijestiti Furs, koji će donijeti rješenje sa zahtjevom za povrat.

Vlada Slovenije je postavila šemu pomoći privredi zbo grasta cijena energenata krajem januara, a kako cijene energenata rastu već neko vrijeme zbog oporavka od pandemije i povećane potražnje, kao i zbog smanjene dodatne isporuke plina u Europi i smanjenja domaćih proizvodnja. Mjere u zakonu vredne su oko 70 miliona evra za privredne subjekte , a koristiće oko 40.500 korisnika.

Vezane objave
Dijaspora

Austrija: U Beču obilježen Dan Bošnjaka

1 Minute čitanja
U znak sjećanja na jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji Bošnjaka, Bošnjačka nacionalna fondacija iz Austrije, upriličila je svečani program. Uz…
Dijaspora

Poskupljenja izazvala talas siromaštva u Austriji

1 Minute čitanja
Aktuelna kriza sa poskupljenjima izazvala je talas siromaštva u Austriji, upozorava Karitas.         Generalni sekretar Karitasa Austrija, Ana Par, kazala je…
Dijaspora

Saobraćajna nesreća u Austriji: Autobus pun putnika sletio s ceste

1 Minute čitanja
Saobraćajna nesreća u okrugu Liezen u kojoj je autobus u četvrtak navečer sletio s neasfaltiranog puta. Povrijeđena su 24 od 32 putnika,…