Dijaspora

Slovenija:70 miliona eura pomoći za privredu

1 Minute čitanja
euri

Finansijska uprava Republike Slovenije (Furs) danas će korisnicima isplatiti pomoć na osnovu Zakona o mjerama za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata u privredi i poljoprivredi. Dobit će je oni kojima su ove godine troškovi za gorivo, grijanje, struju i drugu energiju povećani za više od dvije petine.

Zakonom o mjerama za ublažavanje posljedica rasta cijena energije u privredi i poljoprivredi, koji je na snazi ​​od 5. marta, navedene su pravne i fizičke osobe registrovane u Sloveniji za obavljanje privredne djelatnosti najkasnije do 1. decembra 2021. godine i njihovi troškovi energije u 2022. povećan je za više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu .

Visina pomoći koja se isplaćuje pojedinom korisniku ovisi o udjelu troškova energije u njegovim operativnim troškovima i visini neto prihoda od prodaje. Zakonom je propisano da uplaćeni iznos ne može biti veći od 60 odsto uvećanog iznosa troškova energije .

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ukoliko korisnik naknadno utvrdi da je primljena pomoć previsoka ili da ne ispunjava uslove za njen prijem, moraće o tome obavijestiti Furs, koji će donijeti rješenje sa zahtjevom za povrat.

Vlada Slovenije je postavila šemu pomoći privredi zbo grasta cijena energenata krajem januara, a kako cijene energenata rastu već neko vrijeme zbog oporavka od pandemije i povećane potražnje, kao i zbog smanjene dodatne isporuke plina u Europi i smanjenja domaćih proizvodnja. Mjere u zakonu vredne su oko 70 miliona evra za privredne subjekte , a koristiće oko 40.500 korisnika.

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…