Svijet

Ruski hakeri napali NATO savez

1 Minute čitanja
ruski hakeri

Ruski hakeri su nedavno pokušali da prodru u mreže NATO saveza i oružanih snaga određenih istočnoevropskih zemalja, navodi se u izvještaju koji je objavila Googleova grupa koja prati ovakve prijetnje (Google Threat Analysis Group).

U izvještaju se ne navodi koje su vojske bile na meti u “kampanjama krađe identiteta” koje je pokrenula grupa sa sjedištem u Rusiji pod nazivom Coldriver ili Callisto, prenosi Reuters.

NATO nije odmah bio dostupan za komentar na ovaj izvještaj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rusija, koja je sada pod teškim zapadnim ekonomskim sankcijama nakon svoje odluke da izvrši invaziju na Ukrajinu 24. februara, redovno poriče optužbe za podizanje sajber napada na mete na zapadu.

Finska firma za sajber sigurnost F-Secure Labs je 2019. godine opisala Callisto kao neidentifikovanog i naprednog aktera “zainteresiranog za prikupljanje obavještajnih podataka vezanih za vanjsku i sigurnosnu politiku” u Evropi.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….