Svijet

Rusija priznala: “U Ukrajini smo upotrijebili hipersonični projektil Kinjal”

1 Minute čitanja
projektil kinjal

Ruska vojska je prvi put u Ukrajini upotrijebila hipersonični projektil “Kinjal”potvrdio je glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Konašenkov je podijelio informaciju da su ruske jedinice obalskim odbrambenim sistemima Bastion uništile radioelektrične obavještajne centre ukrajinske vojske u naseljima Veliki Dalnik i Velikodolinskoe, u oblasti Odesa.

Otkrio je da je Rusija prvi put u Ukrajini koristila hipersonični projektil Kinjal.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Raketni sistem Kinjal s hipersoničnim aerobalističkim projektilima uništio je 18. marta veliki arsenal projektila i avio municije ukrajinskih vojnih jedinica u naselju Delyatin, u Ivano-Frankivskoj oblasti”, naveo je Konašenkov.

Dodao je da je ruska vojska dosad uništila 196 ukrajinskih bespilotnih letjelica, 1.438 tenkova i oklopnih vozila, 145 višecijevnih raketnih bacača, 556 haubica i minobacača, 1.237 specijalnih vojnih vozila.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Rusije podijelilo je fotografije raketnog napada na grupu ukrajinskih oružanih snaga, koja je provodila izviđačke aktivnosti s četiri vojna terenska vozila američke proizvodnje.

Kinjal ili Kinzhal (bodež) je ruska hipersonična aero-balistička raketa zrak-zemlja s nuklearnom sposobnošću. Navodi se da ima domet više od 2.000 kilometara. Može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, a može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Kinjal je ušao u upotrebu u decembru 2017. i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin 1. marta 2018. godine.

radiosarajevo.ba

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…