Svijet

Rusija priznala: “U Ukrajini smo upotrijebili hipersonični projektil Kinjal”

1 Minute čitanja
projektil kinjal

Ruska vojska je prvi put u Ukrajini upotrijebila hipersonični projektil “Kinjal”potvrdio je glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Konašenkov je podijelio informaciju da su ruske jedinice obalskim odbrambenim sistemima Bastion uništile radioelektrične obavještajne centre ukrajinske vojske u naseljima Veliki Dalnik i Velikodolinskoe, u oblasti Odesa.

Otkrio je da je Rusija prvi put u Ukrajini koristila hipersonični projektil Kinjal.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Raketni sistem Kinjal s hipersoničnim aerobalističkim projektilima uništio je 18. marta veliki arsenal projektila i avio municije ukrajinskih vojnih jedinica u naselju Delyatin, u Ivano-Frankivskoj oblasti”, naveo je Konašenkov.

Dodao je da je ruska vojska dosad uništila 196 ukrajinskih bespilotnih letjelica, 1.438 tenkova i oklopnih vozila, 145 višecijevnih raketnih bacača, 556 haubica i minobacača, 1.237 specijalnih vojnih vozila.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Rusije podijelilo je fotografije raketnog napada na grupu ukrajinskih oružanih snaga, koja je provodila izviđačke aktivnosti s četiri vojna terenska vozila američke proizvodnje.

Kinjal ili Kinzhal (bodež) je ruska hipersonična aero-balistička raketa zrak-zemlja s nuklearnom sposobnošću. Navodi se da ima domet više od 2.000 kilometara. Može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, a može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Kinjal je ušao u upotrebu u decembru 2017. i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin 1. marta 2018. godine.

YouTube video

radiosarajevo.ba

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…