Svijet

Rusi pokreću proizvodnju automobila bez elektronike. Lada detuning

1 Minute čitanja
lada tvornica

U MEDIJIMA se pojavila informacija koja pokazuje smjer u kojem će ići ruska autoindustrija lišena suradnje sa Zapadom.

Sve očitijim povlačenjem Renaulta ruski AvtoVAZ kao najveći proizvođač automobila u državi konsolidira snage i prilagođava se novonastaloj situaciji. Proizvodnja se u tvornicama pokreće, i to za početak sa skraćenim radnim tjednom od četiri dana. 

Kad su pak u pitanju nestašica poluvodiča i elektronskih sklopova i tu je pronađeno rješenje. Na tragu navodne legende o tome kako su u svemirskoj utrci Ameri potrošili milijuna na razvoj svemirske pisalice, a ruski astronauti koristili običnu olovku, tako su sada snalažljivi Rusiji jednostavno odlučili odbaciti elektroniku i proizvoditi automobile kao prije dvadeset i više godina. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Lada Granta je relativno moderan automobil, ali sad kreće prva u svojevrsni detuning. Osim što gubi ABS i ESP, nova Granta će se proizvoditi i bez zračnih jastuka, a izgubit će i ERA-Glonass sustav za pozive u nuždi. 

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….