Svijet

Putin objašnjava zašto je ukrajinski napad otišao dalje od Donbasa

1 Minute čitanja
RUSKE TRUPE

naša stranka usk kandidati

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da je odlučio da napadne Ukrajinu izvan granica Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) kako bi spriječio Zapad da “beskrajno” opskrbljuje “nacionaliste i radikale” raznim resursima, poput oružja i novca. Dodao je da su ruske snage “praktično završile” sa uništavanjem ukrajinskih vojnih lokacija, poput protuzračne odbrane i skladišta oružja,prenosi RT.

Predsjednik je naveo da je naredio ruskim trupama da napadnu Ukrajinu prošle sedmice kako bi neutralizirali “stvarnu prijetnju” koja dolazi iz Kijeva i NATO-a. Moskva je dugo protestirala zbog zapadne vojne infrastrukture duž svojih granica i aspiracija Ukrajine da se pridruži bloku koji predvode SAD.

“Počeli su aktivnije govoriti da će primiti Ukrajinu u NATO. do čega će to dovesti? Sve ostale članice alijanse moraju podržati Ukrajinu u slučaju vojnog sukoba”, rekao je Putin. „Oni će [napasti] Krim, a mi ćemo biti primorani da zaratimo sa NATO-om. Razumijete li posljedice?” Predsjednik je izjavio da želi da Ukrajina postane neutralna zemlja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Krim je izglasao napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji ubrzo nakon puča u Kijevu 2014. godine. U to vreme su se DPR i LNR otcijepile od Ukrajine.

„Hajde da nabavimo nuklearno oružje, kažu u Ukrajini. Ne možemo to jednostavno ignorirati”, rekao je Putin, misleći na prošlomjesečnu primjedbu predsjednika Volodimira Zelenskog da bi Kijev mogao biti primoran da preispita svoj status države bez nuklearnog oružja.

Rusija je izvršila invaziju na svog suseda 24. februara, uz obrazloženje da brani DPR i LNR. Putin je takođe tvrdio da traži “demilitarizaciju i denacifikaciju” zemlje.

Kijev je rekao da je napad bio potpuno ničim izazvan i apelovao na međunarodnu zajednicu za pomoć. Mnoge zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju i zemlje članice EU, od tada su uvele sveobuhvatne sankcije Rusiji.

Vezane objave
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…
Svijet

Putin je gotov!

3 Minute čitanja
Dok budete čitali ovaj članak, on će vjerojatno biti zastario, takva je brzina napredovanja ukrajinskih oružanih snaga. Posljednja 72 sata ratovanja u…
Svijet

Cijene nafte padaju zbog ograničenja u Kini povezanih s COVID-om i mogućih povećanja kamatnih stopa

1 Minute čitanja
Cijene nafte pale su u ponedjeljak, dok su izgledi za povećanje globalne potražnje za gorivom zasjenjeni ograničenjima zbog COVID-19 u Kini i…