Svijet

Putin objašnjava zašto je ukrajinski napad otišao dalje od Donbasa

1 Minute čitanja
RUSKE TRUPE

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da je odlučio da napadne Ukrajinu izvan granica Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) kako bi spriječio Zapad da “beskrajno” opskrbljuje “nacionaliste i radikale” raznim resursima, poput oružja i novca. Dodao je da su ruske snage “praktično završile” sa uništavanjem ukrajinskih vojnih lokacija, poput protuzračne odbrane i skladišta oružja,prenosi RT.

Predsjednik je naveo da je naredio ruskim trupama da napadnu Ukrajinu prošle sedmice kako bi neutralizirali “stvarnu prijetnju” koja dolazi iz Kijeva i NATO-a. Moskva je dugo protestirala zbog zapadne vojne infrastrukture duž svojih granica i aspiracija Ukrajine da se pridruži bloku koji predvode SAD.

“Počeli su aktivnije govoriti da će primiti Ukrajinu u NATO. do čega će to dovesti? Sve ostale članice alijanse moraju podržati Ukrajinu u slučaju vojnog sukoba”, rekao je Putin. „Oni će [napasti] Krim, a mi ćemo biti primorani da zaratimo sa NATO-om. Razumijete li posljedice?” Predsjednik je izjavio da želi da Ukrajina postane neutralna zemlja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Krim je izglasao napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji ubrzo nakon puča u Kijevu 2014. godine. U to vreme su se DPR i LNR otcijepile od Ukrajine.

„Hajde da nabavimo nuklearno oružje, kažu u Ukrajini. Ne možemo to jednostavno ignorirati”, rekao je Putin, misleći na prošlomjesečnu primjedbu predsjednika Volodimira Zelenskog da bi Kijev mogao biti primoran da preispita svoj status države bez nuklearnog oružja.

Rusija je izvršila invaziju na svog suseda 24. februara, uz obrazloženje da brani DPR i LNR. Putin je takođe tvrdio da traži “demilitarizaciju i denacifikaciju” zemlje.

Kijev je rekao da je napad bio potpuno ničim izazvan i apelovao na međunarodnu zajednicu za pomoć. Mnoge zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju i zemlje članice EU, od tada su uvele sveobuhvatne sankcije Rusiji.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….