Svijet

Putin objašnjava zašto je ukrajinski napad otišao dalje od Donbasa

1 Minute čitanja
RUSKE TRUPE

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da je odlučio da napadne Ukrajinu izvan granica Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) kako bi spriječio Zapad da “beskrajno” opskrbljuje “nacionaliste i radikale” raznim resursima, poput oružja i novca. Dodao je da su ruske snage “praktično završile” sa uništavanjem ukrajinskih vojnih lokacija, poput protuzračne odbrane i skladišta oružja,prenosi RT.

Predsjednik je naveo da je naredio ruskim trupama da napadnu Ukrajinu prošle sedmice kako bi neutralizirali “stvarnu prijetnju” koja dolazi iz Kijeva i NATO-a. Moskva je dugo protestirala zbog zapadne vojne infrastrukture duž svojih granica i aspiracija Ukrajine da se pridruži bloku koji predvode SAD.

“Počeli su aktivnije govoriti da će primiti Ukrajinu u NATO. do čega će to dovesti? Sve ostale članice alijanse moraju podržati Ukrajinu u slučaju vojnog sukoba”, rekao je Putin. „Oni će [napasti] Krim, a mi ćemo biti primorani da zaratimo sa NATO-om. Razumijete li posljedice?” Predsjednik je izjavio da želi da Ukrajina postane neutralna zemlja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Krim je izglasao napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji ubrzo nakon puča u Kijevu 2014. godine. U to vreme su se DPR i LNR otcijepile od Ukrajine.

„Hajde da nabavimo nuklearno oružje, kažu u Ukrajini. Ne možemo to jednostavno ignorirati”, rekao je Putin, misleći na prošlomjesečnu primjedbu predsjednika Volodimira Zelenskog da bi Kijev mogao biti primoran da preispita svoj status države bez nuklearnog oružja.

Rusija je izvršila invaziju na svog suseda 24. februara, uz obrazloženje da brani DPR i LNR. Putin je takođe tvrdio da traži “demilitarizaciju i denacifikaciju” zemlje.

Kijev je rekao da je napad bio potpuno ničim izazvan i apelovao na međunarodnu zajednicu za pomoć. Mnoge zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju i zemlje članice EU, od tada su uvele sveobuhvatne sankcije Rusiji.

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…