Svijet

Putin: “Neprijateljske zemlje” ne mogu prestati koristiti ruski plin

1 Minute čitanja
putin popis

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas rekao da “čak ni neprijateljske zemlje nisu uspjele prestati koristiti ruski plin”.

Ruski Gazprom je, podsjetimo, danas priopćio da uredno isporučuje plin Europi. U isto vrijeme na Zapadu su sve glasniji pozivi da se Europa riješi ovisnosti o ruskom plinu.

Putin je dodao da “postoje zastoji u isplatama za plin i naftu (nakon što je zatražio da tzv. neprijateljske zemlje ruski plin plaćaju rubljama, op.a.)”, pa dodao da su ruske plinske kompanije “odgovorni igrači” na svjetskom tržištu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

ptužio je Ameriku da svoj plin prodaje po višim cijenama od Rusije, pa dodao da su ruske isporuke plina “jeftine i stabilne”. Ustvrdio je da “Europa destabilizira energetsko tržište zabranama uvoza”, dodavši kako bi “Rusija trebala diverzificirati izvoz svojih energenata u Aziju”.

Dodao je da će Moskva preusmjeriti svoje energente prema istoku i izgraditi infrastrukturu kako bi mogla povećati izvoz energenata u Aziju. Rusija je započela isporučivati plin plinovodom Kini potkraj 2019. godine, prenosi Index.hr. 

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…