Svijet

Putin: “Neprijateljske zemlje” ne mogu prestati koristiti ruski plin

1 Minute čitanja
putin popis

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas rekao da “čak ni neprijateljske zemlje nisu uspjele prestati koristiti ruski plin”.

Ruski Gazprom je, podsjetimo, danas priopćio da uredno isporučuje plin Europi. U isto vrijeme na Zapadu su sve glasniji pozivi da se Europa riješi ovisnosti o ruskom plinu.

Putin je dodao da “postoje zastoji u isplatama za plin i naftu (nakon što je zatražio da tzv. neprijateljske zemlje ruski plin plaćaju rubljama, op.a.)”, pa dodao da su ruske plinske kompanije “odgovorni igrači” na svjetskom tržištu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

ptužio je Ameriku da svoj plin prodaje po višim cijenama od Rusije, pa dodao da su ruske isporuke plina “jeftine i stabilne”. Ustvrdio je da “Europa destabilizira energetsko tržište zabranama uvoza”, dodavši kako bi “Rusija trebala diverzificirati izvoz svojih energenata u Aziju”.

Dodao je da će Moskva preusmjeriti svoje energente prema istoku i izgraditi infrastrukturu kako bi mogla povećati izvoz energenata u Aziju. Rusija je započela isporučivati plin plinovodom Kini potkraj 2019. godine, prenosi Index.hr. 

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….