Svijet

Putin naložio Vladi: Plaćanje gasa u rubljama od 31. marta

1 Minute čitanja
putin vladimir

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naložio Vladi, Centralnoj banci Rusije i kompaniji Gazprom da do 31. marta promjenu valute plaćanja u rusku rublju za isporuku gasa “neprijateljskim zemljama”, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju na web stranici Kremlja navodi se da je Putin zatražio izvještaj o provođenju mjera 31. marta.

Pojašnjeno je da je Putin naložio Vladi, Centralnoj banci Rusije i Gazpromu da provedu “set mjera za promjenu valute plaćanja u rusku rublju za isporuku prirodnog gasa Evropskoj uniji i drugim zemljama koje su uvele restriktivne mjere protiv državljana Ruske Federacije i ruskih pravnih lica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Predsjednik Rusije je 23. marta rekao da više nema razloga za nastavak korištenja dolara i evra nakon što su SAD i EU uvele sankcije Rusiji.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.119 civila ubijeno u Ukrajini, a 1.790 ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,82 miliona Ukrajinaca je pobjeglo u susjedne zemlje.

raport.ba

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…