Svijet

Putin naložio Vladi: Plaćanje gasa u rubljama od 31. marta

1 Minute čitanja
putin vladimir

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naložio Vladi, Centralnoj banci Rusije i kompaniji Gazprom da do 31. marta promjenu valute plaćanja u rusku rublju za isporuku gasa “neprijateljskim zemljama”, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju na web stranici Kremlja navodi se da je Putin zatražio izvještaj o provođenju mjera 31. marta.

Pojašnjeno je da je Putin naložio Vladi, Centralnoj banci Rusije i Gazpromu da provedu “set mjera za promjenu valute plaćanja u rusku rublju za isporuku prirodnog gasa Evropskoj uniji i drugim zemljama koje su uvele restriktivne mjere protiv državljana Ruske Federacije i ruskih pravnih lica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Predsjednik Rusije je 23. marta rekao da više nema razloga za nastavak korištenja dolara i evra nakon što su SAD i EU uvele sankcije Rusiji.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.119 civila ubijeno u Ukrajini, a 1.790 ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,82 miliona Ukrajinaca je pobjeglo u susjedne zemlje.

raport.ba

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…