Svijet

Putin je gotov!

3 Minute čitanja
putin popis

Dok budete čitali ovaj članak, on će vjerojatno biti zastario, takva je brzina napredovanja ukrajinskih oružanih snaga. Posljednja 72 sata ratovanja u Ukrajini proučavat će generacije budućih vojnih časnika i historičara. Ukratko, ukrajinske oružane snage ponovno su zauzele više 2500 kvadratnih kilometara svoje zemlje pod ruskom okupacijom”, za The Telegraph piše ratni analitičar Mike Martin s King’s Collegea u Londonu.

U nastavku prenosimo njegov tekst:

Raspad ruskih snaga

Ukrajinski vojnici učinili su to tako što su probili rupu kroz slabo čuvane ruske linije fronta istočno od Harkova i presjekli ruske logističke linije, prisilivši na povlačenje velike kontingente ruskih vojnika s više lokacija, ali najvažnije od Izjuma i Kupjanska.

Bez ova dva grada Rusija ne može učinkovito opskrbljivati svoje snage na sjeveroistoku ili istoku Ukrajine, pa se mogu očekivati novi kolapsi, povlačenja i predaje ruskih snaga.

Vjerojatno će Ukrajinci zadržati kontrolu nad onim što su stekli, što je jednako cijelom teritoriju koji je Rusija osvojila od travnja. Rusi se jedva brane, pa ne mogu ni razmišljati o protunapadu. Oni jednostavno nemaju vojnika ni logistiku, a njihov moral – ta nematerijalna bit ratovanja – dotaknuo je novo dno.

Zapravo, dok je ovaj članak nastajao, pojavljivali su se izvještaji da su Ukrajinci ponovno zauzeli zračnu luku Donjeck i da idu prema obali Crnog mora – Mariupolju ili Melitopolju. To je prilično zapanjujući uspjeh.

Šta ovo znači

Što se tiče rata, to znači da se događa raspad ruskih snaga u Ukrajini. Možda će uspjeti privremeno stabilizirati svoje linije, ali prešli su točku s koje nema povratka. Ruske snage su bile slabo opremljene, loše opskrbljene i niskog morala. Tom popisu sada možete dodati strah od opkoljavanja.

Neki su zabrinuti kako će ovo prisiliti Putina da upotrijebi nuklearno oružje, ali sve dok Ukrajinci ostanu unutar svojih granica, to je malo vjerojatno – jer Putin zna da bi to bio njegov kraj, a potencijalno i kraj Rusije.

Zemljopisno, Ukrajinci razdvajaju ruske snage na male džepove s kojima će se obračunavati pojedinačno. Najteže od tih džepova bit će poraziti ruske snage na Krimu, ali kada ih Ukrajina izolira uništavanjem Kerčkog mosta koji povezuje Krim i Rusiju, samo je pitanje vremena. Rusi to neće moći izvesti – svjedoci smo raspada ruske vojske, samo je pitanje kojom brzinom će se raspasti. Naravno, to znači da je Ukrajina sve bliže svom općem strateškom cilju – uklanjanju svih ruskih snaga sa svog teritorija.

To je postignuto iznimnom vještinom i hrabrošću s ukrajinske strane te ogromnim gubicima civila i vojnika, uključujući 1.5 milijuna Ukrajinaca koji su prebačeni u Rusiju. Srećom, zarobili su i zarobljavaju tisuće ruskih vojnika, pa bi se ove dvije skupine mogle zamijeniti.

To je također učinjeno milijardama dolara vrijednim oružjem, terabajtima obavještajnih podataka i diskretnim operativnim savjetima zapadnih zemalja, a posebno SAD-a i Velike Britanije.

“Putin je gotov”

Uprkos medijskoj usredotočenosti na to dobivaju li Ukrajinci dovoljno i pravu vrstu opreme, jasno je da su Ukrajinci dovoljno opremljeni i osposobljeni za izvođenje manevara kombiniranog ratovanja na stotinama kilometara fronta – što je posebno logistički intenzivna vrsta ratovanja. Uspjeh će podsjetiti zapadne vođe da oružje, obavještajni podaci i savjeti moraju nastaviti pritjecati kako bi im se omogućilo da završe posao.

Ali što to znači za Rusiju?

Prije svega to znači da bi Putin mogao biti gotov. Ovo je bio njegov rat. I ne samo da nije uspio već je postigao suprotno od onoga što je rekao da će postići – Rusija je sada izopćena, sankcionirana, ujedinila je svoje neprijatelje i uskoro će njezina vojska biti poražena na terenu. Ovo se možda čini kao dobra stvar, ali samo je jedna stvar gora od jake Rusije, a to je slaba Rusija.

Slaba Rusija, sa svrgnutim vođom, ostavlja mnogo nepoznanica. Može li doći do državnog udara? Tko dolazi na vlast nakon Putina? Ostaje li Rusija cjelovita? Što se događa s nuklearnim oružjem (Rusija ima više od 5000 bojevih glava)? Dok su oči svih uprte u ono što se događa u Ukrajini, nadamo se da netko razmišlja o tome što bi se moglo uskoro dogoditi Rusiji.

AVAZ

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…