Svijet

Prva dama Ukrajine: Zračenje nema granica, ova katastrofa pogodit će sve

1 Minute čitanja
PRVA DAMA UKRAJINE

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska, komentirala je ruski napad na nuklearnu elektranu Zaporižje, navodeći da bi eksplozija u nuklearki izazvala daleko veću tragediju nego događaji iz Černobila,piše N1.

“Požar u nuklearnoj elektrani Zaporižje rezultat je ruskog granatiranja noćas. Cijeli svijet zna za tragediju u Černobilu. Nuklearna elektrana Zaporižja je nekoliko puta veća i moćnija. Eksplozija bi izazvala šest puta veću katastrofu nego Černobil. Očito je to ono što agresor želi”, napisala je Olena Zelenska, navodeći da ruski predsjednik oživljava svoju nuklearnu prijetnju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Istaknula je da u Ukrajini nemaju nuklearno oružje.

“No, imamo moćnu miroljubivu nuklearnu energiju – 15 atomskih jedinica, koje su trenutno pod prijetnjom granatiranja i eksplozija. Zračenje nema granica. Ova katastrofa pogodit će sve: Rusiju, Europu i cijeli svijet ako dođe do toga. No mi nismo Putin, ne želimo da djeca svijeta obole zbog radijacije!”, navela je, dodajući:

“Ukrajinski energetičari riskiraju svoje živote pod napadima, čineći sve da očuvaju sigurnost. Bez imalo pretjerivanja – oni u ovom trenutku spašavaju svijet”.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….