Unsko-Sanski kanton

Protesti u Bihaću povodom smrti porodilje i bebe

1 Minute čitanja
protesti u bihacu

Veliki broj građana danas je na Gradskom trgu u Bihaću izrazio nezadovoljstvo zdravstvenim sistemom Unsko-sanskog kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Povod je bila nedavna tragična smrt 25-godišnje Azre Bećirspahić i njene bebe koja je preminula prilikom porođaja u bihaćkoj bolnici.

Nekoliko stotina građana pozvalo je nadležne da hitno otkriju uzrok smrti mlade trudnice i njene tek rođene bebe u Kantonalnoj bolnici “Irfan Ljubijankić”. Zatraženi su i humaniji uslovi poroda kao i maksimalna briga ljekara i medicinara za majku i njeno dijete.

Kako javlja lokalna televizija, neformalna grupa građana iz Bosanskog Petrovca, koji su bili i organizatori ovog protesta, naglasili su da je osnovni cilj da se više ovakve tragedije nikada i nigdje ne dogode.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Okupljeni su pružili podršku svim porodiljama da javno ispričaju svoja iskustva tokom boravka u bolnici, te da se naglasi važnost što hitnijeg usvajanja inicijative, koja je već upućena prema nadležnim institucijama, kako bi se omogućila pratnja svakoj porodilji u svim zdravstvenim ustanovama Unsko-sanskog kantona.

Demonstranti su nosili transparente “Siguran porođaj je političko pitanje”, “Svi smo mi Azra”, “Ovdje je i porod preko štele”, “Porodilište ne smije biti sinonim za strah”, “Beba nije jednako koverta”, a okupljeni su čitali potresna pisma porodilja iz cijele Bosne i Hercegovine te pozvali sve zdravstvene ustanove u državi da pruže najbolji mogući tretman svakoj trudnici.

Istragu o smrti porodilje sprovodi Tužilaštvo i MUP Unsko-sanskog kantona. Azra Bećirspahić i njena beba su preminuli 17. marta, ali uzrok smrti još nije poznat.

foto:Amar Mehić /AA izvor:klix.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…