Unsko-Sanski kanton

Protesti u Bihaću povodom smrti porodilje i bebe

1 Minute čitanja
protesti u bihacu

Veliki broj građana danas je na Gradskom trgu u Bihaću izrazio nezadovoljstvo zdravstvenim sistemom Unsko-sanskog kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Povod je bila nedavna tragična smrt 25-godišnje Azre Bećirspahić i njene bebe koja je preminula prilikom porođaja u bihaćkoj bolnici.

Nekoliko stotina građana pozvalo je nadležne da hitno otkriju uzrok smrti mlade trudnice i njene tek rođene bebe u Kantonalnoj bolnici “Irfan Ljubijankić”. Zatraženi su i humaniji uslovi poroda kao i maksimalna briga ljekara i medicinara za majku i njeno dijete.

Kako javlja lokalna televizija, neformalna grupa građana iz Bosanskog Petrovca, koji su bili i organizatori ovog protesta, naglasili su da je osnovni cilj da se više ovakve tragedije nikada i nigdje ne dogode.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Okupljeni su pružili podršku svim porodiljama da javno ispričaju svoja iskustva tokom boravka u bolnici, te da se naglasi važnost što hitnijeg usvajanja inicijative, koja je već upućena prema nadležnim institucijama, kako bi se omogućila pratnja svakoj porodilji u svim zdravstvenim ustanovama Unsko-sanskog kantona.

Demonstranti su nosili transparente “Siguran porođaj je političko pitanje”, “Svi smo mi Azra”, “Ovdje je i porod preko štele”, “Porodilište ne smije biti sinonim za strah”, “Beba nije jednako koverta”, a okupljeni su čitali potresna pisma porodilja iz cijele Bosne i Hercegovine te pozvali sve zdravstvene ustanove u državi da pruže najbolji mogući tretman svakoj trudnici.

Istragu o smrti porodilje sprovodi Tužilaštvo i MUP Unsko-sanskog kantona. Azra Bećirspahić i njena beba su preminuli 17. marta, ali uzrok smrti još nije poznat.

foto:Amar Mehić /AA izvor:klix.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Nastavak radova na izgradnji sportske dvorane OŠ Podzvizd Velika Kladuša

1 Minute čitanja
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi USK Almin Hopovac posjetili su danas Osnovnu školu…
Unsko-Sanski kanton

Četiri inspirativne priče Krajišnika iz Naše stranke

1 Minute čitanja
Na listama Naše stranka za Opće izbore 2022. godine između ostalih se nalaze i Suad Dervišević, Nađa Nukić, Muhamed Kučuković i Amir…
Unsko-Sanski kanton

POMAK večeras u Cazinu - panel diskusija, predstavljanje Izbornog programa, vizija i planova

1 Minute čitanja
Vidimo se večeras u 19h u Centru za kulturu u Cazinu! Očekuje nas panel diskusija, predstavljanje Izbornog programa, vizija i planova, kao…