Unsko-Sanski kanton

Prosvjetari u srednjim školama u USK štrajkuju zbog loših uslova

1 Minute čitanja
skolske klupe

Kantonalni odbor Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine u Unsko-sanskom kantonu donio je odluku da se u javnim ustanovama srednjih škola održi štrajk upozorenja.

Štrajk upozorenja će svaki dan počinjati u 9:00 sati i trajat će do 10:00 sati. Istaknuto je da će štrajk biti provođen dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Oni ističu da se štrajk organizuje isključivo radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava radnika i u tom cilju su postavljeni sljedeći zahtjevi:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  1. Primjena Kolektivnog ugovora po svim stavkama.
  2. Povećanje plaće u minimalnom iznosu od 20%.
  3. Prelazak radnika u viši platni razred tako što će se u Pravilnik o napredovanju uvesti i pedagozi i sekretari škola.
  4. Uskladivanje naknade za prijevoz zaposlenika sa rastom cijena goriva.

U slučaju da navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni, Sindikat će biti primoran da organizuje proteste odnosno štrajk, navode oni.

“Napominjemo da su nekada plate radnika u srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu bile na trećem odnosno četvrtom mjestu po visini u Federaciji BiH, a sada su već dugo vremena na posljednjem mjestu”, navodi se u saopćenju.

klix

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…