Unsko-Sanski kanton

Proljetna sjetva u znaku poskupljenja! Kakvi nas prinosi očekuju !?

1 Minute čitanja
600 hiljada km za poljopr

naša stranka usk kandidati

Poljoprivrednici u Unsko-sanskom kantonu sjetvu dočekuju u znaku ogromnog povećanja cijena prvenstveno goriva i đubriva. Nešto optimizma donijela je podrška Vlade Unsko-sanskog kantona koja je ovih dana isplatila po 20% dodatnih sredstava na ime saniranja prošlogodišnjih šteta.

Sjetva kukuruza u Unsko-sanskom kantonu treba početi za desetak dana. S obzirom na ogromno povećanje cijena đubriva i goriva, sjemena i zaštitnih sredstava, poljoprivrednici je sa zebnjom očekuju i ono što je sigurno, s obzirom da neće moći ispuniti sve optimalne preduvjete, ni prinosi neće biti uobičajeni.

“Neki dan je Vlada Unsko-sanskog kantona završila isplatu 20 % sredstava na ime saniranja prošlogodšnjih šteta. Sad je najavljena i isplata kantonalnih poticaja i to je nama od ogromnog značaja”, kaže Dževahir Babić, predsjednik Udruženja Seljačka sloga.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vlada Unsko-sanskog kantona je na sjednici održanoj krajem marta donijela Odluku o vrsti, osnovnim kriterijima i načinu ostvarivanja novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu.

“Vrijeme je sjetve. Mi ne možemo čekati, moramo poljoprivrednim proizvođačima staviti sredstva na raspolaganje”, ističe Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede USK.

S obzirom da su u posebno nezavidnom položaju proizvođači mlijeka, Vlada kantona se odlučila za izradu ovakve Odluke, za čiju je realizaciju potrebno nešto više od četiri miliona KM. Ministar Kulenović podsjeća da je prošle godine otkupljeno 37 miliona i 600 hiljada litara mlijeka.

U Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu za novčane podrške u poljoprivredi odobreno je sedam miliona KM a preostali iznos od 2.862.800 KM biće raspoređen novom Odlukom, nakon objave Programa utroška sredstava utvrđenih budžetom Federacije Bosne i Hercegovine sa kriterijima raspodjele za 2022. godinu.

crt.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

POMAK večeras u Cazinu - panel diskusija, predstavljanje Izbornog programa, vizija i planova

1 Minute čitanja
Vidimo se večeras u 19h u Centru za kulturu u Cazinu! Očekuje nas panel diskusija, predstavljanje Izbornog programa, vizija i planova, kao…
Unsko-Sanski kanton

Ljevica u USK spala na jedno slovo?

3 Minute čitanja
Glasači ljevice u Unsko-sanskom kantonu pred ove izbore su u izuzetno nezavidnoj situaciji. Poučeni prevarama i izdajama od ranije, šta god da…
Unsko-Sanski kanton

TRIBINA NAŠE STRANKE: BORBA PROTIV KORUPCIJE MORA BITI PRIORITET KOD BUDUĆE VLASTI

1 Minute čitanja
Večeras je u Velikoj Kladuši održana tribina Naše stranke na kojoj su predstavljeni kandidati stranke sa područja USK za predstojeće izbore. Prisutnima…