Unsko-Sanski kanton

Proljetna sjetva u znaku poskupljenja! Kakvi nas prinosi očekuju !?

1 Minute čitanja
600 hiljada km za poljopr

Poljoprivrednici u Unsko-sanskom kantonu sjetvu dočekuju u znaku ogromnog povećanja cijena prvenstveno goriva i đubriva. Nešto optimizma donijela je podrška Vlade Unsko-sanskog kantona koja je ovih dana isplatila po 20% dodatnih sredstava na ime saniranja prošlogodišnjih šteta.

Sjetva kukuruza u Unsko-sanskom kantonu treba početi za desetak dana. S obzirom na ogromno povećanje cijena đubriva i goriva, sjemena i zaštitnih sredstava, poljoprivrednici je sa zebnjom očekuju i ono što je sigurno, s obzirom da neće moći ispuniti sve optimalne preduvjete, ni prinosi neće biti uobičajeni.

“Neki dan je Vlada Unsko-sanskog kantona završila isplatu 20 % sredstava na ime saniranja prošlogodšnjih šteta. Sad je najavljena i isplata kantonalnih poticaja i to je nama od ogromnog značaja”, kaže Dževahir Babić, predsjednik Udruženja Seljačka sloga.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vlada Unsko-sanskog kantona je na sjednici održanoj krajem marta donijela Odluku o vrsti, osnovnim kriterijima i načinu ostvarivanja novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu.

“Vrijeme je sjetve. Mi ne možemo čekati, moramo poljoprivrednim proizvođačima staviti sredstva na raspolaganje”, ističe Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede USK.

S obzirom da su u posebno nezavidnom položaju proizvođači mlijeka, Vlada kantona se odlučila za izradu ovakve Odluke, za čiju je realizaciju potrebno nešto više od četiri miliona KM. Ministar Kulenović podsjeća da je prošle godine otkupljeno 37 miliona i 600 hiljada litara mlijeka.

U Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu za novčane podrške u poljoprivredi odobreno je sedam miliona KM a preostali iznos od 2.862.800 KM biće raspoređen novom Odlukom, nakon objave Programa utroška sredstava utvrđenih budžetom Federacije Bosne i Hercegovine sa kriterijima raspodjele za 2022. godinu.

crt.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Kolone automobila na sjevernim izlazima iz Bosne i Hercegovine

1 Minute čitanja
Ulaskom Hrvatske u šengen počinju strožije kontrole ulaska u Evropsku uniju. Posebno velike gužve će biti na graničnim prelazima koji se nalaze…
Unsko-Sanski kanton

POMAK predstavio kandidata za gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
Sinoć je u Bihaću održana Godišnja konferencija Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu PoMAK) na kojoj su sumirane aktivnosti u proteklom periodu,…
Unsko-Sanski kanton

Izbjeglice iz Čečenije blokirali granični prelaz Maljevac

1 Minute čitanja
Granični prelaz Maljevac prema EU je danas od 11 sati je ponovo zatvoren. Razlog blokade prelaza je grupa izbjeglica iz Čečenije koji…