Unsko-Sanski kanton

Proglašeno stanje prirodne nesreće u Bihaću

1 Minute čitanja
BIHAĆ PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NESREĆE

Nakon obilaska poplavljenih područja u Bihaću i procjene stanja na terenu, danas je održana sjednica Štaba Civilne zaštite, na kojoj je i u Bihaću proglašeno stanje prirodne nesreće.

Podsjećamo, zbog velikih padavina prije dva dana, više bihaćkih naselja je poplavljeno, a najteže je bilo u Orašcu, Kulen-Vakufu, Kostelima, Pokoju, Klokotu, Privilici, Kraljama, Velikom Lugu, Ripču i Golubiću. Od danas su na terenunu i timovi za procjenu šteta, a pomoć se očekuje i sa viših nivoa, prvenstveno kantonalnog.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić je u izjavi za medije kazao kako će već danas biti dodijeljena sredstva za gradove i općine koji su proglasili stanje prirodne nesreće. Prvi je to još jučer učinio Sanski Most, a danas Bosanska Krupa i Grad Bihać.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

tab CZ Grada Bihaća danas je razmatrao cjeloviti izvještaj sa terena za posljednja dva dana što je rezultiralo zaključkom da su stečeni uvjeti za proglašenje stanja prirodne nesreće.

Poplave su ugrozile 20-tak mjesnih zajednica Grada Bihaća. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava, izvršeno je nekoliko evakuacija, a pričinjene su značajne štete u nekoliko stotina stambenih i privrednih objekata na području Bihaća.

Kako je vodostaj rijeke Une trenutno u padu, a u narednih nekoliko dana se ne očekuju jače padavine, trebalo bi doći i do stabilizacije nastale situacije na terenu.

Sve jedinice Civilne zaštite, Odsjek za zaštitu i spašavanje, Vatrogasna jedinica, službe pri javnim preduzećima Vodovod i Komrad, nekoliko privatnih preduzeća, Crveni križ, organizacije SOS i Pomozi.ba, Vod za spašavanje na vodi i pod vodom, te građani dobrovoljci, tj. svi koji su pripadnici formacija jedinica Civilne zaštite i dalje će biti konstantno angažovani.

Pored vlastitih, Štab CZ Grada Bihaća je također razmatrao i angažman materijalno-tehničkih sredstava (u vidu pumpi i isušivača) Grada Banja Luka i nekoliko međunarodnih organizacija koje su se ponudile da pomognu, te im je upućena zahvala, prenosi Radio Bihać

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…