Vijesti BiH

Prijeti li nam nestašica pšenice

2 Minute čitanja
psenica 1

naša stranka usk kandidati

Hoće li biti dovoljno pšenice na domaćem tržištu u posljednje vrijeme je pitanje svih pitanja. Dok mlinari i pekari nade polažu u uvoznu pšenicu, poljoprivrednici kažu – pšenice i brašna će imati onaj tko bude imao novca da ih kupi. Prijeti li nam nestašica?

Izbijanjem sukoba u Ukrajini, Rusija i Ukrajina, koje su proizvodile četvrtinu globalnog izvoza pšenice, na tržištu su ostavile prazninu, ali i glavobolju za uvozno orijentisane zemlje, među koje spada i Bosna i Hercegovina. Ipak, domaći mlinari i pekari nisu zabrinuti, jer nade polažu u uvoz.

RADENKO PELEMIŠ, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Domaća pšenica učestvuje 30-35 %, a ostala se uvozi iz Srbije i Mađarske. Uzimajući u ozbir da je u Srbiji bio dobar rod, preko tri miliona, a za njihove potrebe treba million i po, znači da million i po ima viška za izvoz. Imamo trenutno stabilnu situaciju”.

S druge strane, značajne količine pšenice u našoj zemlji su u lagerima poljoprivrednika.

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice

“Mi još nismo riješili ni ovogodišnju pšenicu, još su na lageru velike količine. Ko je uspio da lageruje to sve, on će uspjeti i da naplati, ali to treba izdržati”.

Međutim, ratari ne brinu za nedostatak pšenice, nego za jesenju sjetvu.

NIKOLA STAJIĆ, poljoprivrednik

“Pšenicu će imati onaj ko ima novca da je plati, mi je imamo trenutno, vidite po prodavnicama kakva je cijena hljeba i ostalog, jesu skupe, ali u odnosu na repromaterijal, nije to ništa značajno još, tek ćemo da osjetimo sljedeće godine”.

GORAN SIMIĆ, poljoprivrednik

“Neće faliti pšenice na području Semberije i Republike Srpske, ima je dovoljno, većina poljoprivrednika je pšenicu ostavila u svojim lagerima”.

I dok i ratari i nadležni uvjeravaju da nestašice neće biti, najveći dio domaće pšenice uglavnom je u privatnom vlasništvu.

BOŠKO RADIĆ, poljoprivrednik

“To nije pšenica robnih rezervi ni države, pa sad može upravljati njome kako hoće. Privatna imovina, ljudi gledaju gdje je skuplje tu i prodaju. Ne znam ima li izlaza, ali potražnja je ogromna i vidim da nijedan mlin u Bijeljini ne može samljeti koliko može prodati”.

Dok se pripremaju za jesenju sjetvu, poljoprivrednici i ove godine računicu pokušavaju napraviti nauštrb pšenice. Kako kažu, nesigurna cijena i niski podsticaji tjeraju ljude da odustanu od proizvodnje hljebnog žita. 

bhrt

Vezane objave
Vijesti BiH

Konferencija “Dani osiguranja u BiH” 2022

1 Minute čitanja
Konferencija “Dani osiguranja u BiH” održava se 29. i 30. septembra u Sarajevu. Organizator ovog prestižnog događaja Udruženje društava za osiguranje u…
Vijesti BiH

UPOZORENJE: U Wudy kobasicama u BiH pronađena opasna bakterija

1 Minute čitanja
U pilećim kobasicama italijanske marke “Wudy” na tržištu BiH pronađena je bakterija Listeria monocytogenes, pa se potrošačima savjetuje da ne konzumiraju ove…
Vijesti BiH

Od početka 2018. godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo više od 95 hiljada migranata

1 Minute čitanja
Od početka 2018. do septembra ove godine u Bosni i Hercegovini je zabilježeno preko 95 hiljada ilegalnih migranata, izjavio je danas, na…