Kultura

Pozorišni izvedbeno edukativni kamp za djecu Bihać

2 Minute čitanja
pozorišni izvedbeno edukativni kamp za djecu 2022 plakat

Centar OMAHA ima zadovoljstvo i čast objaviti da smo otpočeli sa implementacijom projekta „Uspostavljanje pozorišne scene u Bihaću“, koji ima za cilj unaprijeđenje i razvoj kulture i umjetnosti. Ovaj put zadovoljstvo je još i veće što za partnera imamo Udruženje za poboljšanje kvaliteta života MoguLi i njihov Dramski studio Mali Princ iz Bihaća.

Projekt je inovativan i jedinstven pristup da se na organizovan, sistematski i planski način utiče na mijenjanje situacije u području koje je apsolutno zapostavljeno, te se implementacijom ovog projekta namjerava raditi na uspostavljanju temelja jednom puno dužem i ozbiljnijem procesu.

Naime, uspostavljanjem pozorišne scene pokazati će se da je pozorišna umjetnost moguća u Gradu Bihaću. Kroz produkciju pozorišne predstave i nastavak edukacije djece i mladih u domeni dramskog izričaja, utjecati će se na početak kritičkog i konstruktivnog promišljanja, kako kod nositelja funkcija vlasti, tako i kod samih stanovnika Bihaća u smislu osvještavanja potrebe za pozorištem jer, naime, kultura nije luksuz – kultura je nasušna potreba svake civilizirane i uređene sredine. A pozorište je tu jedna od najznačajnijih karika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Projekat će se realizirati kroz sljedeće aktivnosti: Pozorišni izvedbeno-edukativni kamp za djecu, kontinuirana i unaprijeđena edukacija polaznika Dramskog studija Mali Princ, te produkcija i izvedbe pozorišne predstave „Ne brinite o nama“ po autorskom tekstu Ramiza Huremagića i u režiji Erne Begatović.

Naročito smo ponosni što se ovaj projekt odvija u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Kroz partnerstvo EU i UNDP-a u okviru ReLOaD2 projekta, raditi će se na:

1. Unapređenju finansijskih mehanizama putem kojih će općine transparentno finansirati organizacije civilnog društva i zajedno sa njima implementirati aktivnosti prioritetne za lokalni razvoj.

2. Podršci za lokalne samouprave (općine/opštine/gradove) u razvijanju transparentnih mehanizama finansiranja za organizacije civilnog društva, kako bi se poboljšale usluge prema građanima u lokalnim zajednicima.

3. Podršci organizacijama civilnog društva da služe kao partneri lokalnim samoupravama i podržavaju ih u rješavanju potreba lokalne zajednice.

4. Realizaciji nekoliko desetina projekata organizacija civilnog društva, koje će se implementirati u okviru ReLOaD2 projekta i koji će biti od koristi velikom broju građana u partnerskim općinama/opštinama i gradovima u periodu od 2021. do 2024. godine

Projekt „Uspostavljanje pozorišne scene u Bihaću“se odvija u periodu avgust – decembar 2022. godine na području Grada Bihaća koji je, od ove godine, jedan od gradova i općina u Bosni i Hercegovini koji su partneri/korisnici ovog programa.

Prva projektna aktivnost je održavanje Pozorišnog izvedbeno-edukativnog kampa u periodu 25-27. avgust 2022. godine.

Regional Programme on Local Democracy in the Western BalkansUNDP Bosnia and Herzegovina

Evropska unija u Bosni i Hercegovini

Izvor: Centar Omaha

Vezane objave
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Kultura

Bihaćko ljeto 2023 - Festival scenskih umjetnosti

1 Minute čitanja
Dragi naši ljubitelji umjetnosti, Sa zadovoljstvom objavljujemo da će 25. festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto 2023 biti održan od 23. juna do…
KulturaCazin Vijesti

Zimska pričaonica u Gradskoj biblioteci

1 Minute čitanja
Tradicionalnu aktivnost Gradske biblioteke Cazin u vrijeme školskih raspusta organiziramo i ove godine. Našim mališanima koji vole priču i igru preporučujemo nekoliko…