Svijet

Postoji samo jedna osoba na svijetu koja može uticati na Putina!

1 Minute čitanja
putin vladimir

“Najbolja stvar” koju bi Kina mogla da uradi u ovom trenutku je da posreduje u mirovnom sporazumu između Rusije i Ukrajine, rekao je ekonomista Stephen Roach.

“Mislim da postoji samo jedna osoba na svijetu koja ima utjecaj na Vladimira Putina – a to je kineski predsjednik Xi Jinping ”, rekao je Roach za CNBC ” Squawk Box Asia ”.

“Mislim, Kina zaista drži adut ovdje i mislim da je na Xi-ju da iskoristi ovaj trenutak,” dodao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Borbe su se intenzivirali u mnogim gradovima Ukrajine, a Putin nije pokazao znake da popušta.

SAD, Velika Britanija i Evropska unija pokušavaju da udare sankcije Rusiji nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu. Kina je, međutim, rekla da neće učestvovati u sankcijama i odbila je nazvati napad Rusije na Ukrajinu invazijom. 

Kina se također suzdržala od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih naroda kojom se ukori Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Peking je umjesto toga promovirao pregovore i pozicionirao se dalje od Rusije nego što je to prikazano početkom februara tokom sastanka visokog profila između Xija i Putina. Tokom tog sastanka na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, lideri su najavili partnerstvo bez ograničenja , obećavajući da će više sarađivati ​​protiv Zapada.

Roach je rekao da bi Kina umjesto toga trebala “zaprijetiti da će povući tepih” ako Putin “ne bude igrao loptom”. Rekao je da bi bila greška da Peking udvostruči svoje partnerstvo s Moskvom kada svijet vrši izuzetan pritisak na Rusiju. Roach je rekao da bi to učinilo Kinu krivom po udruženju “dugo, dugo vremena”.

“On ne može priuštiti da ostane na tom kursu – to bi bila greška istorijskih razmjera za Xi Jinpinga”, rekao je Roach.

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…