Svijet

Postoji samo jedna osoba na svijetu koja može uticati na Putina!

1 Minute čitanja
putin vladimir

naša stranka usk kandidati

“Najbolja stvar” koju bi Kina mogla da uradi u ovom trenutku je da posreduje u mirovnom sporazumu između Rusije i Ukrajine, rekao je ekonomista Stephen Roach.

“Mislim da postoji samo jedna osoba na svijetu koja ima utjecaj na Vladimira Putina – a to je kineski predsjednik Xi Jinping ”, rekao je Roach za CNBC ” Squawk Box Asia ”.

“Mislim, Kina zaista drži adut ovdje i mislim da je na Xi-ju da iskoristi ovaj trenutak,” dodao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Borbe su se intenzivirali u mnogim gradovima Ukrajine, a Putin nije pokazao znake da popušta.

SAD, Velika Britanija i Evropska unija pokušavaju da udare sankcije Rusiji nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu. Kina je, međutim, rekla da neće učestvovati u sankcijama i odbila je nazvati napad Rusije na Ukrajinu invazijom. 

Kina se također suzdržala od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih naroda kojom se ukori Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Peking je umjesto toga promovirao pregovore i pozicionirao se dalje od Rusije nego što je to prikazano početkom februara tokom sastanka visokog profila između Xija i Putina. Tokom tog sastanka na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, lideri su najavili partnerstvo bez ograničenja , obećavajući da će više sarađivati ​​protiv Zapada.

Roach je rekao da bi Kina umjesto toga trebala “zaprijetiti da će povući tepih” ako Putin “ne bude igrao loptom”. Rekao je da bi bila greška da Peking udvostruči svoje partnerstvo s Moskvom kada svijet vrši izuzetan pritisak na Rusiju. Roach je rekao da bi to učinilo Kinu krivom po udruženju “dugo, dugo vremena”.

“On ne može priuštiti da ostane na tom kursu – to bi bila greška istorijskih razmjera za Xi Jinpinga”, rekao je Roach.

Vezane objave
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…
Svijet

Putin je gotov!

3 Minute čitanja
Dok budete čitali ovaj članak, on će vjerojatno biti zastario, takva je brzina napredovanja ukrajinskih oružanih snaga. Posljednja 72 sata ratovanja u…