Vijesti BiH

Poljoprivrednici: Vlada FBiH je osigurala rekordan iznos, u 2023. očekujemo 200 miliona KM za podsticaje

1 Minute čitanja
traktor

U Udruženju poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine više su nego zadovoljni finansijskim izdvajanjem Vlade FBiH za ovu ekonomsku granu za tekuću godinu.

Usvojeni budžet FBiH predvidio je rekordnih 106 miliona KM za poljoprivredu, uz podjelu dizel goriva u količini od 1.400.000 litara poljoprivrednim proizvođačima iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovo je historijski budžet za nas poljoprivrednike. Svaka pohvala Vladi FBiH, premijeru Fadilu Novaliću i resornom ministru Šemsudinu Dediću. Rekordni iznos će nam omogućiti dizanje proizvodnje, kod povrća je prvi put uvedena podrška za proizvodnju kupusa, kelja, lubenice i graha, zatim kod voća je uvedena podrška za uzgoj oraha, badema, borovnica, brusnica i aronije.

Također, uvedena je novčana podrška i za peradarsku proizvodnju, te su planirana sredstva za uzgoj brojlera, odnosno tov pilića tipa brojlera – kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Na ovome ne treba stati, poručuju iz Udruženja.

Važnost domaće proizvodnje raste svakodnevno. Poremaćaj na globalnom nivou kada su u pitanju proizvodnja i transport hrane, koji uzrokuje drastična povećanja cijena na našem tržištu, trajat će još dugo bez obzira kada će okončati sukob na istoku Evrope. Zbog toga šaljemo poruku nadležnim da u budžetu za 2023. stavka za poljoprivrednu iznosi najmanje 200 miliona KM – ističe Bićo.

Iz sektora peradarstva bili su nezadovoljni jer nisu planirani u raspodjeli podsticaja.

– I peradari su uvršteni u budžet. Oni sada pored kantonalnih imaju i federalne poticaje. Ovo je prva godina da su ušli u budžet. To što kažu da su mala sredstva, malo je svima. Zato i insistiramo već sada da se za narednu godinu izdvoji duplo veći iznos – naglašava on.

Faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…