Regija

Plenković obišao mjesto pada bespilotne letjelice: Ovo je jasna prijetnja na koju treba reagovati

1 Minute čitanja
plenkovic

naša stranka usk kandidati

Hrvatski premijer Andrej Plenković jutros je obišao mjesto pada bespilotne letjelice na Jarunu. Kako je rekao, letjelica je očito lansirana s teritorija Ukrajine.

Međutim, ni ruska, ni ukrajinska strana ne priznaju da je njihova. 

– Svi kažu da nije njihova, nego da je neko drugi. Tu nam je nekoliko restorana, stambene zgrade, studentski dom s 4,5 hiljada studenata. Nasreću, niko nije nastradao, a oštećeno je četrdesetak automobila na parkingu – navodi Plenković.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Plenković je istakao da se to moglo dogoditi u nekom drugom glavnom gradu, ne samo zemlje članice NATO-a nego i EU. On je naveo da će hrvatska strana komunicirati s ostalim zemljama kako bi se ostvarila bolja saradnja.

– Moramo intenzivirati saradnju, da se na vrijeme obavijesti zemlju kako se nešto ovakvo događa. Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo – kazao je Plenković.

Plenković navodi kako ovaj događaj upućuje na potrebu jače saradnje unutar NATO-a.

– Ovakvu situaciju ne možemo tolerisati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovo je bila čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati – rekao je hrvatski premijer, te naveo kako ni rumunski ni mađarski predsjednik nisu znali za pad letjelice.

– Moramo voditi računa da je ovo incident koji se ne smije ponoviti. Mi ovaj incident ne umanjujemo, dostavit ćemo dokaze na svim razinama. S obzirom da nije bilo žrtava, vjerojatno je reakcija “dobro, palo je”, a da je palo na studentski dom… – navodi on, te dodaje:

Ova letjelica je letjela ogromnom brzinom manje od sedam minuta, oni koji znaju više od mene nisu sigurni da bi se i stiglo u tom vremenu reagovati.

Plenković je istakao da će nakon pada letjelice budnost svih biti mnogo veća. Rekao je i da bi se u Mađarskoj trebala provesti detaljna istraga.

– Ovo je propust koji se mora ispraviti u svakoj budućoj situaciji. Ako nam ovakva letjelica dođe, leti šest minuta i padne u glavni grad, sigurno da nisam zadovoljan. Kako se to dogodilo, je li provokacija ili pogreška u programiranju to ćemo tek utvrditi. Imamo scenarij nepredviđen i jako opasan koji moramo izbjeći ubuduće – poručio je Plenković.

avaz.ba

Vezane objave
Regija

OPSADNO STANJE U KARLOVCU Pucano iz automatskog oružja, IMA MRTVIH

2 Minute čitanja
Jedan ubijeni muškarac te jedna ozlijeđena osoba epilog je večerašnje opsade na Lemić Brdu u Karlovcu kad je u sumanuti oružani pohod…
Regija

U potpunosti se provodi odluka Vlade Srbije, u BiH ne ulazi mlijeko iz te države

2 Minute čitanja
Odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, s ciljem omogućavanja redovnog snabdijevanja svog…
Regija

Vučić: Nikad nećemo priznati Kosovo, sukob bi bio katastrofalan za Srbiju

2 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obraćanje zastupnicima u Skupštini Srbije, navodeći da su je situacija oko Kosova nepovoljna po Srbiju, posebno…