Vijesti BiH

Osnovni troškovi života za tri mjeseca porasli su za skoro 200 KM

1 Minute čitanja
potrosacka korpa

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, sindikalna potrošačka korpa četveročlane porodice za prošli mjesec iznosi 2.448 KM. Prosječna plata od početka ove godine iznosi 1.045 KM. Najniža plata je negdje oko 550 KM.

Poređenja radi, sindikalna potrošačka korpa u decembru 2021. je iznosila 2.265 KM, što znači da je za tri mjeseca povećana za skoro 200 KM.

Ovo znači da su građani koji prime prosječnu platu samo prošlog mjeseca da bi preživjeli, jer 51 posto iznosa potrošačke korpe odlazi na prehranu domaćinstva, bili u minusu od 1.403 KM. Za one sa najnižom platom, strah nas je izračunati. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 42,67 posto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na stanovanje i komunalne usluge stanovnici troše 12,7 posto svojih primanja, za higijenu i održavanje zdravlja 6,6 posto, obrazovanje i kulturu 6,9 posto, odjeću i obuću 12,3 posto, prijevoz 5,6 posto te za održavanje domaćinstva 4,9 posto.

Kako bi izračunali troškove, iz Sindikata koriste cijene za 86 artikla iz 3 trgovačka centra.

Kada je riječ o stanovanju, u izračun ulaze troškovi potrošnje vode, električne energije, odvoz smeća dakle sve ono što su komunalne usluge bez kredita jer to ne možemo računati, uzimamo stvarne račune i iznose za stan od nekih 60 kvadrata što je prosjek“, izjavila je Lejla Čaušević iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Fena.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka

2 Minute čitanja
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci…
Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023.. Predsjednik Vlade Republike Srpske…
Vijesti BiH

Ako putujete izvan BiH, oprez: Na ovom graničnom prijelazu se čeka i po pet sati

1 Minute čitanja
Sudeći prema kamerama Hrvatskih autocesta, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nastavljaju se velike gužve. Duga su zadržavanja na…