Vijesti BiH

Osnovni troškovi života za tri mjeseca porasli su za skoro 200 KM

1 Minute čitanja
potrosacka korpa

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, sindikalna potrošačka korpa četveročlane porodice za prošli mjesec iznosi 2.448 KM. Prosječna plata od početka ove godine iznosi 1.045 KM. Najniža plata je negdje oko 550 KM.

Poređenja radi, sindikalna potrošačka korpa u decembru 2021. je iznosila 2.265 KM, što znači da je za tri mjeseca povećana za skoro 200 KM.

Ovo znači da su građani koji prime prosječnu platu samo prošlog mjeseca da bi preživjeli, jer 51 posto iznosa potrošačke korpe odlazi na prehranu domaćinstva, bili u minusu od 1.403 KM. Za one sa najnižom platom, strah nas je izračunati. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 42,67 posto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na stanovanje i komunalne usluge stanovnici troše 12,7 posto svojih primanja, za higijenu i održavanje zdravlja 6,6 posto, obrazovanje i kulturu 6,9 posto, odjeću i obuću 12,3 posto, prijevoz 5,6 posto te za održavanje domaćinstva 4,9 posto.

Kako bi izračunali troškove, iz Sindikata koriste cijene za 86 artikla iz 3 trgovačka centra.

Kada je riječ o stanovanju, u izračun ulaze troškovi potrošnje vode, električne energije, odvoz smeća dakle sve ono što su komunalne usluge bez kredita jer to ne možemo računati, uzimamo stvarne račune i iznose za stan od nekih 60 kvadrata što je prosjek“, izjavila je Lejla Čaušević iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Fena.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…
Vijesti BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA POLICAJCA GRANIČNE POLICIJE BiH

1 Minute čitanja
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ajdina Mujkića, rođenog 1999. godine u…