Lifestyle

Orhideja može cvjetati tijekom cijele godine: Samo morate napraviti ovo!

4 Minute čitanja
kako njegovati orhideju

Budući da je orhideja cvijet koji domu daje notu sofisticiranosti, vrijedi znati svaki trik koji može pomoći da ove ljepotice potraju što duže. Na svijetu postoji više od 30.000 vrsta orhideja i gotovo 7 puta više hibrida, a koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, neupitno će dati veliku dozu profinjenosti prostoru u kojemu se nalazi. Bez obzira na to koju vrstu imate, ove malene tajne itekako će vam biti od koristi.

1. Otkrijte starost orhideje prije kupovine

Orhideje cvjetaju u dobi između 1,5 do 3 godine. Odrasla biljka, koja je spremna za cvjetanje treba imati od 5 do 8 izdanaka. Ako je biljka mlada, a cvjetala je to nije dobro.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Premlada biljka nema dovoljno snage da se oporavi od cvjetanja pa se može dogoditi da se osuši ili istruli.

2. Nemojte je premještati

Premještanje orhideje s mjesta na mesto za nju je pravi stres. Ovaj cvijet ne voli čak ni manje pokrete.

Orhideja reagira na položaj u odnosu na svjetlost. Ako ste je premještali radi zalijevana, morate je odmah vratiti na identično mesto.

Premještanje nepovoljno utječe na cvjetanje.

3. Obratite pažnju na korijenje

I korijenju orhideje je potrebna svjetlost.

Umjesto keramičkih posuda, vrlo je važno da koristite propusne tegle koje će korijenu omogućiti da sudjeluje u procesu fotosinteze.

4. Vodite računa o svjetlosti

Sunčeva svjetlost je vrlo važan faktor koji utječe na cvjetanje orhideje. Orhideji treba dnevna svjetlost od 10 do 12 sati dnevno, inače neće cvjetati.

Ako u jesen ili zimu cvijeće nema prirodnu svjetlost, morate je osvjetljavati lampama.

5. Odgovarajuća temperatura

Da bi orhideja cvjetala, noćna temperatura treba biti niža od 4 do 6 stupnjeva u odnosu na dnevnu.

Tijekom ljeta se savjetuje da se orhideja drži na otvorenom, dok se tijekom zime prostorija gdje orhideja boravi, mora provjetravati.

Ali vodite računa – orhideja ne voli propuh!

6. Zalijevajte orhideju pravilno

Prije i tijekom cvjetanja, orhideju treba intenzivno zalijevati. U periodu mirovanja, orhideju zalijevajte svakih 12 dana.

Ako su joj listovi blijedi, ostavite je malo da miruje. Kada je zalijevate, potopite je u vodu i ostavite je sat-dva.

Zatim dobro ocijedite svaki višak vode i orhideju vratite na njeno mesto.

7. Vlažnost zraka

Drugi važan uvjet za cvjetanje orhideje je vlažnost zraka. Da biste povećali vlažnost, stavite tanjur vode pored orhideje.

Tijekom zime, kada je grijanje uključeno, biljku prskajte s vodom. Orhideja voli vlažnost zraka do 60%.

8. Izaberite pravilno gnojivo

Orhideja voli kalcij i fosfor, jer to potiče cvjetanje. Nikako ne zalijevajte orhideju s gnojivom na bazi azota, to će je samo uništiti.

Napomena: Kada orhideja prestane cvjetati, morate je njegovati isto kao i u fazi cvjetanja.

Presađuje se nakon 2 do 3 godine i kada joj korijenje počne “izlaziti” iz tegle.

Isto tako, orhideja ne voli “komotnu” teglu pa vodite računa kad je presađujete da to bude manja tegla koja će korijenje držati blizu jedno drugom.

Kako spasiti korijen orhideje kod truljenja ili dehidracije?

Kada je u pitanju korijen, njegovo truljenje najčešći je problem. Ono se uglavnom događa zbog prekomjernog zalijevanja orhideje ili kada se korijen predugo natapa u vodi.

Prilikom dekompozicije također može doći do stvaranja kiselih spojeva koji štete korijenu i također uzrokuju truljenje.

Je li na korijenu uistinu započeo proces truljenja provjerit ćete nakon što pažljivo izvučete orhideju iz tegle. Ako primijetite da je taman, vrlo vlažan, pomalo sluzav i blatnjav, to znači da definitivno truli.

Tada uz pomoć steriliziranih škara morate odrezati sve trule dijelove i nakon toga pošpricati ostatke s hidrogenom. Nakon svakog reza sterilizirajte škare, a na kraju orhideju presadite u čistu novu teglu.

Još jedan čest problem je i dehidriran korijen. Ovo se najčešće događa tijekom vrućih ljetnih mjeseci i samo par dana dehidracije može naštetiti osjetljivoj orhideji. Prvi vidljivi znakovi dehidracije korijena su smežurani i pomalo uvenuli listovi i vrlo suha mahovina.

Izvadite orhideju iz tegle i prvo korijen pažljivo isperite ispod mlaza mlake vode. Nakon čišćenja lakše ćete provjeriti koji su dijelovi još uvijek zdravi i može ih se spasiti, a koje treba odstraniti. One koji su potpuno osušeni odrežite steriliziranim škarama, a ostatak korijena pošpricajte hidrogenom. Osušite korijen na zraku, a zatim presadite orhideju i zalijte je te joj neko vrijeme pojačajte raspored zalijevanja dok se ne oporavi.

Gljivična oboljenja na orhideji

Osjetljive orhideje gljivična oboljenja najčešće dobivaju zbog nepovoljnih uvjeta u kojima se nalaze. Previše hladnoće ili vlage može uzrokovati gljivice.

Ako primijetite da listovi orhideje postaju mekani i dobivaju žućkaste mrlje, to je jedan od prvih znakova gljivica.

Uzmite skalpel i njime odrežite bolestan komad lista, ali i malo zdravog dijela kako biste bili sigurni da ste u potpunosti uklonili štetan dio. Nakon svakog reza sterilizirajte skalpel pa tek onda režite ostale listove.

Kako orhideja ne bi istrunula, potrebno je liječiti ta gljivična oboljenja. To možete napraviti i uz pomoć – cimeta.

Naime, cimet je poznat kao prirodni fungicid, pa se zato koristi u liječenju orhideja.

Zatim rezove na listovima posipajte cimetom. Bolesne orhideje obavezno odvojite od zdravih

Hranjiva otopina za orhideje

Osim umjerenog zalijevanja i supstrata treseta, orhideje trebaju hranu i gnojivo, jer im kora tla i mahovina ne osiguravaju dovoljno hranjivih tvari.

Za pripremanje gnojidbene otopine cvjećari preporučuju koru banane koja sadrži fosfor, magnezij i kalij, takozvane zlatne supstance za dugi životni vijek biljaka. Ti mikroelementi dodaju se tlu u dozama koje nisu štetne za cvijeće. Na taj način orhideje će izgledati zdravo za vrijeme cvatnje.

Donosimo jednostavan recept za pripremu gnojidbene otopine za koju će vam trebati voda i kora banane.

1. Kore dviju banana stavite u posudu i prelijte ih s dvije litre vode.

2. Pustite da odstoje u vodi dva dana.

3. Procijedite otopinu i razrijedite je s vodom u omjeru 1:1. S tako pripremljenom otopinom zalijevajte orhideju kao i inače.

Savjet plus: S korom banane možete i očistiti lišće orhideje. Nježno prijeđite korom po lišću i ono će dobiti sjaj te upiti korisne hranjive tvari.

stil.kurir/zadovoljna.hr

Vezane objave
Lifestyle

Zašto je dobro imati mačku u kući

2 Minute čitanja
Mačke su fascinantne životinje koje pružaju mnoge zdravstvene i emocionalne benefite svojim vlasnicima. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko ključnih razloga zašto…
Lifestyle

Kako prepoznati negativne ljude?

4 Minute čitanja
S negativnim se ljudima teško nositi i ako niste pažljivi, takav odnos može potkopati vašu vlastitu energiju. Evo kako ćete ih prepoznati!…
Lifestyle

Osho: “Ne postoji nikakav virus na ovom svijetu opasniji od straha!”

1 Minute čitanja
“Ne postoji nikakav virus na ovom svijetu opasniji od straha. Shvatite ovaj strah, inače ćete postati mrtvo tijelo prije nego što vam…